Lábszárfekély

Szerkesztő: | 7. január 2019

A lábszárfekély jellemzői: a végtag felületi szöveteinek – ischaemiás eredetű, trofikus zavar hatására történő, leggyakrabban vénás elégtelenség esetén deoxigenizált vér-pangásból, cukorbetegség érrendszeri szövődményeiből, artériák atheroscleroticus elváltozásaiból, stb. adódó – szétesése.

Szótár kifejezések

  • Karpální tunel – průchod z předloktí do dlaně ohraničený karpálními kostmi a vazivovými pruhy
  • Syndrom – soubor příznaků (symptomů) onemocnění
  • Akutní – náhlý a naléhavý stav s intenzivními příznaky
  • Chronický – stav s pozvolným a dlouhodobým rozvojem
  • Nesteroidní antirevmatikum – nesteroidní léčivo působící proti bolesti, horečce a zánětu

A mágnesterápia célja lábszárfekély esetén

Lábszárfekély esetén a mágnesterápia elősegíti az oxigéndús vér mikrocirkulációját és a gyógyulási folyamatot, valamint kialakítja a lehető legjobb feltételeket a fekély begyógyulásához, a károsodott szövet jobb működéséhez.

A mágnesterápia jelentősége lábszárfekély esetén

A visszerek az alsó végtagon a vér – nem jól záródó vénabillentyűk miatti – ellentétes irányú áramlása következtében keletkeznek, megkezdődik az oxigénhiányos vér, valamint a savas anyagcseretermékek pangása a láb szöveteiben, aminek következménye lehet a végtagok ischaemiás elváltozásai, gyulladás fokozott kockázata, továbbá elváltozások a bőrön – a lábszárfekély.
A lábszárfekély létrejöttében szerepet játszik a veleszületett adottság (csökkent minőségű vénafal-kötőszövet) és további kockázati tényezők,  mint pl. az ülőmunka, terhesség, hormonális fogamzásgátlók, túlsúlyosság, dohányzás, stb.
A lábszárfekély legfőbb tünetei közé tartozik az alsó végtagokban érzett feszültség vagy nyomás, fájdalom, ödéma, égető érzés, viszketés, éjszakai görcsök. A visszerek megjelenhetnek mint vékony hajszálerek vagy már megduzzadt véna bőrelszíneződés kíséretében, illetve – mint végső fázis – lábszárfekély formájában.

lábszárfekély gyógykezelése: gyógyszeres (az érfal megerősítésére), sebészeti – hagyományos műtét, illetve új, non-invazív eljárások formájában valósul meg. A vénás rendszer műtét utáni ismételt, túlzott terhelése újabb varixok megjelenését vonja maga után.

Lábszárfekély esetén a Biomag alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia alkalmazható a gyógykezelés során, de a varixok kiújulása elleni megelőzés részeként is. Itt is úgy szükséges eljárni, ahogyan azt a diabéteszes páciensek lábszárfekélye esetén tesszük. A diabéteszes láb és a visszerek esetén egyaránt segít a mágnesterápia hajszálerekre gyakorolt értágító hatása, valamint a gyulladáscsökkentő hatás. A mikrocirkuláció javulása révén oxigén kerül a szövetekbe és metabolitok távoznak el, javul a véna izomtónusa és a vérpangás csökken. A javulás megmutatkozik a végtag kinézetén – eltűnik az ödéma, leapadnak a vénatágulatok.

A mágnesterápia alkalmazása lábszárfekély esetén

Lábszárfekély esetén a fájdalom és gyulladás enyhítésére végzünk kezeléseket naponta többször, nagy lapos applikátor vagy szolenoid segítségével, a végtag lehető legnagyobb felületét lefedve. A későbbiekben prevenciós célú kezeléseket is végezhetünk.

A mágnesterápia és a lábszárfekély – az Önök kérdései

Szeretne többet megtudni a mágnesterápia alkalmazásáról lábszárfekély esetén? Értesítsen minket!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a lábszárfekély esetén alkalmazandó mágnesterápiát érintő kérdéseire.

Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.