Gerinc artrózis - Leírás és gyógykezelés

Önnek nemcsak mozgás közben, de nyugalmi állapotban is fáj a háta? A fájdalom egyik lehetséges oka a gerinc artrózis lehet. Az artrózis korlátozzsa Önt a mozgásban, gerince merev és reggel vagy tartósabb inaktivitás esetén nehezére esik a mozgás.

Figyelmeztetés:
Ezt az írást vagy bármely másmilyen hozzászólást az interneten ne használja a diagnózis felállítsához. A helyes diagnózist minden esetben kizárólag az orvos állapíthatja meg. Haladéktalanul forduljon orvoshoz és egészségi állapára időben találja meg a megoldást.

Ön megoldást keres fájdalmaira, a duzzadtságra és gyulladásra?
Most ingyenes Biomag 3D mágnesterápia alkalmazási lehetőség.
Ingyenes próba >>
Gerinc artrózis - Leírás és gyógykezelés
Kép : Gerinc artrózis

A gerinc artrózis leírása és kialakulásának okai

Az artrózis a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartozik. A gerinc artrózis előrehaladott stádiuma a betegség súlyos formája, amely még bénuláshoz is vezethet.

A csigolyák és csigolyaközi porckorongok degeneratív elváltozásáról van szó, amely egyes esetekben ideggyöki nyomással párosul.

A gerinc ízületi porckopásos betegségei sorába tartoznak az alábbiak:

  • spondylarthritis – a csigolyaközi ízületek degeneratív betegsége,
  • spondilózis – a csigolyatestek degeneratív betegsége.

Spondylarthritis akkor jön létre, amikor a csigolyaközi ízületeken kinövések keletkeznek. A gerinc mozgékonysága a fenti elváltozások miatt korlátozott és a gerincgyökerekre gyakorolt nyomással jár együtt. Ez a nyomás idézi elő az ún. gyöki fájdalmat.

A spondilózis a csigolyatestek degeneratív elváltozásához, valamint kinövések keletkezéséhez vezet. Ezek a kinövések a betegség előrehaladott stádiumában annyira megnagyobbodhatnak, hogy a szomszédos csigolyák összenőnek, ami a gerinc bizonyos szakaszának mozgását teljesen ellehetetleníti. A gyöki fájdalmak rendszerint az ideg mentén nyilalló fájdalmakban jelentkeznek.

Ezek a fájdalmak igen erősek, eleinte rendszerint valamilyen megerőltetéssel függnek össze, a betegség későbbi stádiumában nyugalmi állapotban is jelentkeznek.

A gerinc artrózis oka mindeddig nem tisztázott.

A betegség kifejlődését azonban az alábbiak segítik elő:

  • a gerinc sport vagy bizonyos jellegű munkavégzés általi túlterhelése,
  • a csigolyák sérülése baleset miatt,
  • egyes anyagcsere betegségek,
  • krónikus alkoholizmus – ún. etilizmus,
  • dohányzás.

A gerinc artrózis gyógykezelése – a fájdalmak enyhítése

Rehabilitációs fizikoterápia és fizikális terápia segítségével rendszerint konzervatív kezelésbe fognak. Gyógyvizes kezelés is javasolt ilyen esetekben.

A gyógykezelés célja egyes tünetek – fájdalom, duzzadtság – enyhítése.  Célja továbbá a gerinc érintett ízületei mozgékonyságának elősegítése és a betegség kifejlődésének fékezése.

  • Etilizmus – idült alkoholizmus.
  • Spondylartrózis – a csigolyaközi ízületek degeneratív megbetegedése.
  • Spondilózis – a csigolyatestek degeneratív megbetegedése.

Egy egész sor metódus kerül alkalmazásra – masszázs, fürdők, krioterápia, gyógyító elektromos áram és mágneses mező.

Az akut fájdalom enyhítését a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (paracetamol), a nem szteroid gyulladáscsökkentők (ciklooxigenáz gátlók, nem specifikus gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pl. Brufen, Diklofenac, stb.) szolgálják, amelyek hatékonyan enyhítik a fájdalmat és a gyulladást. Ezeket a gyógyszereket azonban nem javasolt hosszú ideig szedni.

Segíthetnek étrendkiegészítők (ún. ízületvédők) is glükózamin, chondroitinszulfát vagy hialuronsav, stb. formájában.

A betegség előrehaladott stádiumában gyakran folyamodnak sebészeti beavatkozáshoz.

Az artrózis szempontjából ideális prevenció a testsúly csökkentése a megfelelő rendszeres fizikai aktivitással együtt. Az elegendő mozgás hozzájárul az izmok megerősödéséhez és az ízületek stabilizációjához is.

A gerinc artrózis bizonyos tüneteinek komplex rehabilitációs kezelése keretében jelentős helyet tölt be az alacsony-frekvenciás pulzáló mágnesterápia, amely a páciensnek fájdalomcsillapító, duzzadásgátló és gyógyító hatásával segít, s egyben gyulladásgátló hatást is kifejt.  A fenti kezelés általános megkönnyebbülést hoz és – lehetőség szerint – az érintett ízületek mozgékonyságát is javítja.

Nagy előnyt jelentenek az egyéni, otthoni kezelések, melyek a betegnek lehetővé teszik, hogy az intenzív rehabilitációs kezeléseket egészségügyi intézményen kívül, saját otthonában folytathassa.

Ennek további előnye, hogy még az újabb fájdalmak elején  lehetővé teszi az azonnali kezelést.