A mágnesterápia elve

Editor: | 7. január 2019

Csokorba kötöttünk Önnek a mágneses mező és a mágnesterápia általános elveiről és hatásairól szóló néhány cikket. Reméljük, hogy ezek az ismertetők hozzájárulnak ahhoz, hogy a mágnesterápia felkelti érdeklődését és arra ösztönzik, hogy mérlegelje alkalmazását.
Bármilyen kérdés felmerül Önben, forduljon hozzánk bizalommal.

Mágnesterápia – Alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia – Dr. Peter Bednarčík, CSc.

Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia ambulanciákban, gyógyfürdőkben, gyógyintézetekben történő három évtizedes gyakorlatát követően a napi rehabilitáció megszokott részévé vált és fokozatosan egy sor modern eljárással lett kiegészítve. Ezzel párhuzamosan mintha ismét reneszánszát élné, és közvetlenül a páciensek otthonaiban kezd megjelenni olyan kialakításban, hogy ők maguk is képesek a mellékelt útmutató alapján a készülékeket kezelni.

Részletesebb ábrázolás

Mágnesterápiáról szóló külföldi kiadványok

Barkusova, L. P. et al.: O režimach iskustvennych magnitnych polej i ich biologičeskoj aktivnosti. Primeněnije mag. polej v klinike, Kujbyšev; 1976, s. 7-8

Részletesebb ábrázolás

Mágnesterápiáról szóló csehországi kiadványok

Bednarčík Peter: Zdraví a magnetoterapie BIOMAG (2006 és későbbi kiadások)
Jiří Chvojka: magnetoterapie v teorii a praxi (2000)
Valuch J. M.: Magnetismus jako podmínka života a zdraví (2000)
Jeřábek J., Žideková A..: Pulsní magnetické pole při léčbě
M. Bechtěrev. Prakt. Lék., 66 (12) 1986: 469-470

Részletesebb ábrázolás

A Biomag® mágnesterápiás készülékek programjai és felszereltsége

A BIOMAG készülékek programjai mindig az – alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező gyógyhatásával kapcsolatos – új ismeretekkel párhuzamosan fejlődtek és eltérő típusokban tartalmazzák az alacsonyfrekvenciás programok egész skáláját. A BIOMAG termékcsalád gyártása hazánkban már 1989 óta zajlik és az évek folyamán különböző típusai (BIOMAG 89, BIOMAG 9201, BIOMAG MINI, BIOMAG DUO, BIOMAG QATRO, BIOMAG FAMILY) az orvosi ellátás fontos részévé váltak gyógyfürdőkben, rehabilitációs és más egészségügyi intézetekben.

Részletesebb ábrázolás

Az emg mezőt és elektromos áramot felhasználó készülékek és eljárások. A Biomag mágnesterápia

Az elektromágneses mezőt és elektromos áramot felhasználó terápiás készülékeknek egész sora létezik. A gerjesztett elektromágneses sugárzás spektruma igen széles, és emiatt biológiai hatása is rendkívül eltérő. Csak tájékoztatásképpen megemlítünk néhány olyan berendezést és terápiás eljárást, amelyekkel az olvasó élete és gyógykezelései során leggyakrabban találkozik.

Részletesebb ábrázolás

Milyen a túl erős és ártalmas mágneses mező?

Amennyiben a kölcsönhatások adta természetes állapotba erős mágneses mezővel avatkozunk be, szervezetünk is minden valószínűség szerint erős reakcióval válaszol.

Eleinte az a nézet uralkodott, hogy az erős mágneses mező nem ártalmas az emberi szervezetre. Később megmutatkozott, hogy a tartósan arteficiális (mesterséges) környezetben, gyárakban erős mágneses mező jelenlétében (hegesztő berendezés, elektromágneses kemencék) dolgozó személyeknél patológiás változások – pl. hámló, tartósan vöröses bőr, szívritmus-zavar, étvágytalanság, gyengeség, fejfájás, fokozott izzadás, stb. – mennek végbe.

Részletesebb ábrázolás

A Föld mágneses mezeje

Bolygónk, a Föld mágneses mezeje olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek optimálisak az élet fennmaradása és a fejlődés szempontjából.

Bionyított tény, hogy az élő szervezetek rendelkeznek igen gyenge (bonyolult készülékekkel mérhető) mágneses mezővel, mely folyamatos reakcióban áll a Föld mágneses mezejével. Ezen kölcsönhatásnak fizikai okok miatt az atomok, sejtek, sejt-struktúrák, de az egész szervezet szintjén is kihatással kell lennie. Természetesen gyenge, de gyakorlatilag állandó, időbeli korlát nélküli hatásról van szó. Mivel azonban nem rendelkezünk olyan megfelelő specifikus receptorokkal, mint amilyen pl. a hanghullámokat felfogó hallószervünk, a mágneses mező létét (hatását) közvetlenül nem tudatosítjuk.

A Föld mágnesessége hozzávetőleg 0,047 mT értékkel bír. A mágneses tevékenység ingadozásai és ciklikus váltakozásai határozzák meg a biológiai ciklusokat (napok, hónapok, évek…). Leegyszerűsítve, öt olyan ismert életfenntartó területet tudunk felsorolni, amelynek feltétele a magnetizmus:
•az élő anyag legkisebb részecskéi szintjén végbemenő elektrokémiai műveletek rendje és mechanizmusa,
•kozmikus sugárzások elleni védelem, amelyek egyébként elpusztítanák az életet,
•gravitáció,
•időciklusok,
•térbeli orientáció, melynek feltétele a Föld mágneses mezeje.

Részletesebb ábrázolás

A mágnesterápia történetéből

A mágneses gyógykezelést az emberiség már több száz éve ismeri. Maga a mágnes egy görög városról – Magnesiaról – kapta nevét, ahol vas-oxidot bányásztak nyers formában. Egyes legendák arról szólnak, hogy a kínaiak már Krisztus előtt 4 500-ban ismerték és használták a mágnest. A mágneses port már a régi időkben használták terápiás célból, pl. tabletta, beöntés, borogatás formájában adagolva, az “örök fiatalság” italába keverve, stb. történt. Különösen hatékony volt a mágneses por borogatás formájában – sebek vagy sérülések gyógyítására, ízületi vagy gerinc-fájdalmak enyhítésére, ízületi sérülésekből eredő ödémák csökkentésére. Történelmi források azt is említik, hogy már a Római Birodalom császárai (pl. Claudius) a köszvényt “elektromos halakkal” teli fürdővízben gyógyították. Ma már tudjuk, hogy ez a hal a tengeri rája volt, amelyet megérintve elektromosság, elektromágneses mező jött létre.

Részletesebb ábrázolás

A Biomag pulzáló mágnesterápia kezeléseinek száma

Általános érvényű tény, hogy a mágnesterápia eltérő esetekben eltérő ideig – néha ismételten és tartós ciklusokban is – alkalmazandó.

A kezeléseket rendszerint naponta 2-szer végezzük, súlyosabb esetekben lehetséges a napi átlagosan háromszori vagy többszöri kezelés is, melynek során a kezelések közötti javasolt idő 6 óra.

Ha lehet, a kezelési ciklust ne zárjuk le hirtelen, hanem növeljük az egyes kezelések közötti intervallumokat. Az alacsony vérnyomású pácienseknek javasoljuk a kezelést követő kb. 20 perces pihenést.

Rövid idejű problémák esetén a kezelések javasolt száma 20-30, de legalább 10.

Részletesebb ábrázolás

Az APMM impulzusok alakja, a mágneses mező intenzitása és frekvenciapásztázás. Az „Egészség és a Biomag mágnesterápia“ c. könyv alapján

Az INDIVIDUAL MENÜPONTBAN az egyes frekvenciáknál és az intenzitásnál szerepel az impulzus alakja. A hegyes alak stimuláló hatású (TŰ, HÁROMSZÖG), az egyéb formák (LEKEREKÍTETT, TÉGLALAP) fájdalomenyhítő és görcsoldó hatásúak. A 3 perces ciklusokban történő frekvenciapásztázás a folyamatos hatás érzetét kelti. Az impulzusonkénti frekvenciapásztázás viszont a szervezet reagáló képességét ösztönzi. Mindezt tanácsos figyelembe venni.

Részletesebb ábrázolás

Az applikátorok megválasztása és használata.

A kínálatunkban található applikátorok közül a konkrét terápiás cél szerint választjuk meg a legmegfelelőbbet. Az applikátort a kezelendő testrész felületéhez minél közelebb helyezzük. Néhány applikátor – rugalmas öv segítségével – rögzíthető is az adott testrészre. A további applikátorok többségénél pedig a felerősítést egy FIX DUO elnevezésű ortpéd segédeszköz bizotsítja. Szükség esetén előnyös kihsználni ezt a lehetőséget, mivel az applikátor pontos elhelyezésével fokozzuk a kezelés hatékonyságát (a szolenoid applikátorok esetében, amelyek a mágneses mező térbeli hatását biztosítják, elég, ha a kezelendő testrészt behelyezi a szolenoid által kialakított térbe).

Az egyes applikátorok megfelelőségéről aszerint döntünk, hogy a testen kényelmesen, az érintett helyhez minél közelebb helyezkedjen el, valamint annak alapján, hogy mélyreható (SZOLENOID) kezelésre van-e szükség vagy elegendő felszíni applikátor használata.

Részletesebb ábrázolás

Az APMM és frekvenciáinak tulajdonságai a Biomag® készülékeken

Az applikátorok polaritása
A Biomag® mágnesterápiás készülékeken generált egy polaritású pulzusok lehetővé teszik, hogy az applikátorokban adott helyen mindig azonos legyen a polaritás.

Részletesebb ábrázolás

A Biomag mágnesterápia egyes hatásainak rövid leírása

Fájdalomcsillapító (analgetikus) hatás – Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező által keletkező indukció az idegrostokban elektromos töltést idéz elő, mely blokkolja a fájdalomérzet továbbjutását a fájdalom helyéről a gerincvelőn át az agyközpontba, és ennek – valamint egyéb további mechanizmusoknak (fokozott endorfinképződés, gyulladás- és ödémacsökkenés, myorelaxáció) – következtében a fájdalom elnyomására kerül sor. A fokozott endorfin-kibocsátás és a kálcium-ionok sejtmembránon való átjutásának szabályozása szintén kiveszi részét az értágításban, analgetikus hatásban és az állapotjavulásban. A mágnesterápiás kezelések után az érintett izomzatban fokozott laktát-dehidrogenáz-aktivitás volt kimutatható (feltételezi a tejsav lebontását, amely irritálja az ideg-receptorokat és fájdalmat okoz). A Biomag® készülékek különösen jó fájdalomcsillapító hatást fejtettek ki a fájdalommal járó radikuláris (gyökér) és pszeudoradikuláris szindróma (ischias különböző indíttatású ideg kompresszió) esetén. A fájdalom enyhítése olyan alapvető hatás, amely miatt a mágnesterápia az esetek többségében alkalmazásra kerül – használata igen széleskörű egész sor degeneratív mozgásszervi megbetegedés, baleset és műtét utáni állapotesetében.

Részletesebb ábrázolás

Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező (APMM) gyógyhatása és a mágnesterápia

Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező (mágnesterápia) hatására a szövetekben végbemenő biológiai változásokat pozitívan lehet felhasználni egész sor egészségi probléma esetén. Ezt a hatást hat alapvető csoportra oszthatjuk.

Részletesebb ábrázolás

A mágneses mező és mágnesterápia elvei és hatásai - az Önök kérdései

Felkeltették érdeklődését a mágneses mezőről és mágnesterápiáról szóló információk? Mérlegeli használatát egészségi állapota javítása érdekében? Szeretné megtudni, hogyan segíthet a mágnesterápia az Ön problémáin? Forduljon hozzánk bizalommal. Szakembereink megválaszolják az Ön kérdéseit.