Porckorong kitüremkedés, ideg kompresszió, ideggyök szindrómák (vertebrogén fájdalom-szindróma)

Szerkesztő: | 7. január 2019

Jellemzők: A szomszédos csigolyákat összekötő csigolyák közti porckorong szilárd külső burokból (anulus fibrosus) és kocsonyás magból (nucleus pulposus) áll. A kopás, hirtelen rándulás vagy nyomás következtében a porckorong károsodhat, a mag kitüremkedhet, ami a gerincvelői ideggyökre nyomást gyakorolhat.

Így kerül sor a kitüremkedésre (a gyűrű külső rétege nem szakad fel, kitüremkedik a mag, mely a gyűrűt nem hagyja el). Az ekképpen kitüremkedett porckorong gyakran vissza is tér eredeti helyére vagy a porcos külső szövet megbomlik és a mag kiboltosul (beékelődés, prolapsus). Amikor a kitüremkedett porckorong nyomást gyakorol az ideggyökre, az erős hátfájást okoz. A fájdalom fokozódik köhögés, mozgás vagy tartós ülés esetén.

A kitüremkedett porckorong vagy csontkinövések, illetve a gerinc egyéb ideggyökre befolyással lévő degeneratív elváltozásai következtében jönnek létre az ideggyök szindrómák (leggyakrabban az alsó végtagon). A fájdalom a nyomás helyétől függően nyilvánul meg és jön létre egy sor vertebrogén algikus szindróma (akut nyaki gerinc merevedés (rándulás), krónikus nyaki gerinc-fájdalom, cranio-cervicalis szindróma, vestibulo-cervicalis szindróma, cervicobrachialgia, felső végtagi ideggyök szindróma, mellkasi gerinc-fájdalom, lumbágó (ágyéki fájdalom, idegzsába), krónikus ágyéki és keresztcsonti fájdalmak, alsó végtagi ideggyök szindróma (L4, L5, S1).

A mágnesterápia jelentősége porckorong kitüremkedés és ideg kompresszió esetén

Porckorong kitüremkedés és a vertebrogén algikus szindróma esetén a Biomag alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia fájdalomcsillapító, izomlazító, duzzadás-csökkentő és regeneráló hatása érvényesül. Csupán a mágnesterápia azonban nem hárítja el a már tartósan létező, anatómiai elváltozásokat, amelyek szükség esetén sebészeti beavatkozást igényelnek, alkalmazható azonban a műtét előkészítő fázisában, majd a lábadozás idején, illetve további degeneratív elváltozások megelőzése céljából. Nem szteorid reuma elleni készítmények hatását a mágneses mező tovább erősíti.

A mágnesterápia alkalmazása porckorong kitüremkedés és ideg kompresszió esetén

Az ideggyök szindrómával járó porckorong kitüremkedés és ideg kompresszió akut jelentkezése esetén az alacsony, 4 – 6 Hz-es fájdalomcsillapító frekvenciákat részesítjük előnyben, míg a krónikus fájdalmak esetén a fenti kezeléseket felváltva alkalmazzuk a 13 -17 Hz-es, főként izomlazító kezelésekkel. Az applikátort helyezzük a gerincvelői ideg komressziójának heléyre.

A mágnesterápia és a porckorong kitüremkedés és ideg kompresszió – az Önök kérdései

Szeretne többet megtudni a mágnesterápia alkalmazásáról porckorong kitüremkedés, ideg kompresszió és ideggyök szindrómák esetén? Értesítsen minket!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a porckorong kitüremkedés, ideg kompresszió és ideggyök szindrómák esetén alkalmazandó mágnesterápiát érintő kérdéseire.

Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.