Gerincfájdalmak - Leírás és gyógykezelés

Ön hátfájással küszködik? Problémát okoz járni, felkelni és szinte bármilyen kozgás? Ezek a problémák Önt valószínűleg előbb-utóbb korlátozni kezdik munkavégzésében. Éppen a hátfájás a betegállományra menetel egyik leggyakoribb oka.

Figyelmeztetés:
Ezt az írást vagy bármely másmilyen hozzászólást az interneten ne használja a diagnózis felállítsához. A helyes diagnózist minden esetben kizárólag az orvos állapíthatja meg. Haladéktalanul forduljon orvoshoz és egészségi állapára időben találja meg a megoldást.

Ön megoldást keres fájdalmaira, a duzzadtságra és gyulladásra?
Most ingyenes Biomag 3D mágnesterápia alkalmazási lehetőség.
Ingyenes próba >>
Gerincfájdalmak - Leírás és gyógykezelés
Kép : Gerincfájdalmak

A gerincfájdalom leírása és kialakulásának okai

A gerincet nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti és farokcsigolyák alkotják. A gerinc bármely szakaszát érheti fájdalom. Fájdalmat egy-egy csigolyában is érezhetünk.

A világ népességének 60-80 %-a találkozik a hát alsó részének fájdalmával élete során, s ebből 65 %-nál visszatérő és tartós állapotról lehet beszélni.

A gerincfájdalomnak egész sor oka van, sokszor súlyos és a mobilitást veszélyeztető állapot az eredmény.

Leggyakoribb oka a mindennapos megszokott tevékenység helytelen módon való végzése.

A fájdalmat így az alábbiak okozzák:

 • rossz tesstartás,
 • a hát- és hasizmok ellenyhulása,
 • ülőmunka,
 • teher emelését is magába foglaló munkavégzés,
 • egyoldalú terhelés,
 • elégtelen vagy túlzott aktivitás,
 • átfázás,
 • stressz, stresszes állapot,
 • elhízás,
 • a gerinc degeneratív elváltozásai,
 • sérülések.

Gerincfájdalmat okozhat egy váratlanul jött porckorongsérv, valamilyen belső szerv megbetegedése vagy terhesség alatti túlterhelés is.

Az akut hátfájás néhány naptól több hétig is tarthat. Az akut fájdalom mozgáskorlátozáshoz vezet.

A krónikus hátfájás több hónapig is tarthat vagy többször is ismétlődhet az év során és a gerinc bizonyos meghatározott helyére összpontosul. A krónikus fájdalom gyakran jár fejfájással, amihez érzékelési zavarok vagy a végtagok zsibbadása társulhat.

A gerincfájdalom gyógykezelése – a fájdalmak enyhítése

A hátfájás kezelése a fájdalom oka szerint eltérő. Olyan kivizsgálás alapján, mint a gerinc mozgékonyságának vizsgálata, a gyulladásos folyamatok felderítésére irányuló vérvizsgálat és képalkotó technikák alapján javasolja az orvos a legmegfelelőbb megoldást.

A fájdalom leküzdésére leggyakrabban nem szteroid gyulladáscsökkentőket (ciklooxigenáz gátlók, nem specifikus gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pl. Brufen, Diklofenac, stb.) alkalmaznak, amelyek enyhítik a fájdalmat, a lázt, a gyulladást és a szintén gyulladáscsökkentő kortikoszteroidoknál kevesebb mellékhatással járnak. A fenti gyógyszerek használata esetén szükséges az orvosi felügyelet, mivel egy sor mellékhatás fordulhat elő.

Ezen kívül az izom lazítása céljából izomrelaxáns készítmények is javasoltak.

 • Izomrelaxáns készítmények – a harántcsíkolt izmok ellazulását előidéző gyógyszerek.
 • Nem-szteroid reuma elleni gyógyszer – a fájdalom, a gyulladásos tünetek és láz ellen ható nem-szteroid gyógykészítmény.
 • Akut – hirtelen fellépő, sürgős orvosi beavatkozást igénylő állapot intenzív tünetekkel.
 • Krónikus – fokozatosan és tartósan előrehaladó állapot.

Az ideális prevenció: ne terhelje a hátát és rendszeresen tornázzon. A rehabilitációt végző orvos vagy fizioterapeuta testreszabott gyakorlatokat javasol javasol Önnek.

A gerincfájdalom bizonyos tüneteinek rehabilitációs kezelése keretében jelentős helyet tölt be az alacsony-frekvenciás pulzáló mágnesterápia, amely a páciensnek fájdalomcsillapító, duzzadásgátló és gyógyító hatásával segít, s egyben gyulladásgátló hatást is kifejt.  Javítja az érintett ízületek mozgékonyságát és általános megkönnyebbülést idéz elő.

Nagy előnyt jelentenek az egyéni, otthoni kezelések, melyek a betegnek lehetővé teszik, hogy az intenzív rehabilitációs kezeléseket egészségügyi intézményen kívül, saját otthonában folytathassa.

Ennek további előnye, hogy még az újabb fájdalmak elején  lehetővé teszi az azonnali kezelést.