Carpalis alagút - Leírás és gyógykezelés

Ön bizsergést, zsibbadást és égető érzést figyelt meg egyik vagy mindkét kezében? Csökken ujjai érzékenysége és csuklójában fájdalmat érez? A karpális alagút szindrómával kapcsolatos kellemetlen érzések és fájdalmak gyakran álmából is felébreszthetik. Talán ezért is szeretne megoldást találni ezen problémák kiküszöbölésére.

Figyelmeztetés:
Ezt az írást vagy bármely másmilyen hozzászólást az interneten ne használja a diagnózis felállítsához. A helyes diagnózist minden esetben kizárólag az orvos állapíthatja meg. Haladéktalanul forduljon orvoshoz és egészségi állapára időben találja meg a megoldást.

Ön megoldást keres fájdalmaira, a duzzadtságra és gyulladásra?
Most ingyenes Biomag 3D mágnesterápia alkalmazási lehetőség.
Ingyenes próba >>
Carpalis alagút - Leírás és gyógykezelés
Kép : Carpalis alagút

A karpális alagút szindróma leírása és kialakulásának okai

A karpális alagút szindróma a felső végtagok egyik leggyakoribb idegi rendellenessége. A betegség leginkább a középkorú nőket veszélyezteti. Az is elmondható, hogy egyben az egyik leggyakoribb foglalkozási ártalomról van szó.

A karpális alagút az alkar és a tenyér közötti, kéztőcsontokkal és szövetszalagokkal körülvett átvezető csatorna. Ezen a csatornán idegek, erek és inak haladnak át. Ha ebben az alagútban valamely ideg nyomás alá kerül, igen fájdalmas állapot alakul ki, amit karpális alagút szindrómának nevezünk.

A betegség akut formáját valamilyen – a karpális alagútban keletkezett – gyors és tartós nyomásnövekedés okozza. Ez leggyakrabban csonttöréssel, égési sebekkel vagy helyi fertőzéssel hozható összefüggésbe.

Krónikus formája azonban sokkal gyakoribb, és tünetei hónapokig, évekig is tarthatnak. A betegség oka csak a betegek 50 %-ánál került megállapításra. A karpális alagút szindróma lehetséges tüneteinek egyike a kéz és az alkar kis izmainak túlzott, hosszútávú és egyoldalú terhelése. Erre pl. a klaviatúrán való írás, szerszámos munkavégzés, de hangszeren való játék miatt is sor kerülhet.

Hogyan történik a karpális alagút kivizsgálása?

Amennyiben Önnél a karpális alagút szindróma tünetei jelennek meg, a legjobb orvoshoz fordulni és szakorvosi vizsgálatot kérni. Fontos az anamnézis megléte, amelynek alapján az orvos megállapítja a páciens szubjektív érzéseit és elrendeli a kéz elektromiográfiai (EMG) vizsgálatát. A vizsgálat során megmérik az idegvezetési sebességet, és ez alapján a neurológus megerősíti vagy megcáfolja a karpális alagút szindróma diagnózist.

A karpális alagút szindróma gyógykezelése – a fájdalmak enyhítése

A kezelés a betegség okának keresésével és kiküszöbölésével, a kéz terhelésének csökkentésével és ortézis alkalmazásával kezdődik. Ilyen esetben nem szteroid gyulladáscsökkentőket  alkalmaznak.

 • Carpalis alagút – az alkar és a tenyér közötti átkelés, amelyet carpal csontok és rostos csíkok határolnak be.
 • Szindróma – a betegség tünetei.
 • Akut – hirtelen és sürgős állapot, intenzív tünetekkel.
 • Krónikus – hosszan tartó, lassú lefolyású betegséget vagy egészségi állapotot jelöl.
 • Nem szteroidos antireumatikus gyógyszer – nem steroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, fájdalom, láz és gyulladás ellen.

A gyógykezelés szerves része a fizikoterápia, amely az ultrahangos, lézeres, iontoforézises, mágnesterápiás kezelésen alapszik, valamint a csuklócsontok mobilizációján, melynek célja a vérketingés javítása, a duzzadtság és a fájdalom enyhítése.

A közepesen súlyos és súlyos idegi rendellenesség, illetve a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén sebészeti beavatkozásra kerül sor.

A karpális alagút szindróma bizonyos tüneteinek konzervatív kezelése keretében jelentős helyet tölt be a  Biomag alacsony-frekvenciás pulzáló mágnesterápia, amely a páciensnek fájdalomcsillapító, miorelaxációs, duzzadásgátló és gyógyító hatásával segít, s egyben regeneráló hatást is kifejt.    Enyhíti a fájdalmat, a duzzadtságot és a gyulladásos tüneteket, stimulálja a gyógyulást és általános megkönnyebbülést idéz elő.

Nagy előnyt jelentenek az egyéni, otthoni kezelések, melyek a betegnek lehetővé teszik, hogy az intenzív rehabilitációs kezeléseket egészségügyi intézményen kívül folytathassa.

Ennek további előnye, hogy még a kezdeti újabb problémák fellépésekor lehetővé teszi az azonnali kezelést és a hosszútávú mindennapos fenntartó terápiát.

 


Az orvosok és más ügyfeleink ezekre az állapotokra és problémákra alkalmazzák a Biomag pulzusterápiát

Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • csökkentett vérellátásra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • gyulladásra