Gerinc artritisz - Leírás és gyógykezelés

Önnek már hosszabb ideje vannak gerincfájdalmai? Mozgékonysága csökken, nincs étvágya és fáradékony? Ennek oka artritisz lehet. Gerincfájdalmaival – különösen, ha tartósan fennállnak – haladéktalanul forduljon orvoshoz.  A diagnosztika okának időben történő feltárása fontos a betegség lefolyásának befolyásolásához.

Figyelmeztetés:
Ezt az írást vagy bármely másmilyen hozzászólást az interneten ne használja a diagnózis felállítsához. A helyes diagnózist minden esetben kizárólag az orvos állapíthatja meg. Haladéktalanul forduljon orvoshoz és egészségi állapára időben találja meg a megoldást.

Ön megoldást keres fájdalmaira, a duzzadtságra és gyulladásra?
Most ingyenes Biomag 3D mágnesterápia alkalmazási lehetőség.
Ingyenes próba >>
Gerinc artritisz - Leírás és gyógykezelés
Kép : Gerinc artritisz

A gerinc ízületi gyulladás leírása és kialakulásának okai

A gerinc ízületi gyulladás reumás (gyulladásos) megbetegedés.

A reumatoid artritisz során léphet fel gerinc ízületi gyulladás formájában. Ilyen esetben leggyakrabban a nyaki gerinc ízületei betegednek meg. Szó lehet továbbá Bechterew-kórról, köszvényes artritiszről vagy  a pikkelysömört kísérő artritiszről is.

A gerinc ízületeket megtámadó reumatoid artritisz leggyakrabban hőemelkedéssel, ízület környéki duzzanattal, ödémával, fájdalommal és érzékenységgel jár. Az ízületek merevsége akár több óráig tartó mozgáskorlátozással is társulhat.

A merevségi tünetek leggyakrabban reggel jelentkeznek. Az ízületben az artritisz során elváltozások lépnek fel, ami súlyos mozgáskorlátozáshoz vezethet. A kevés mozgás pedig az ízület környékén gyakran vezet a szövetek elgyengüléséhez, amiből később a beteg általános elgyengülése következhet. Az eldeformálódott ízületek teljesen elveszíthetik mozgékonyságukat.

A Bechterew-kór a gerinc krónikus gyulladásos betegsége, amely gerinctájéki fájdalmakkal és merevséggel jelentkezik. Lefolyása hosszútávú és fokozatosan romló. Leggyakrabban 15 – 30 éves korban jelentkezik, elsősorban férfiaknál.

A betegség pontos okát mindeddig nem sikerült megállapítani..

Az elsődleges káros mechanizmus a krónikus belső ízületi gyulladás. A Bechtěrew-kór kifejlődésében az öröklődés is játszhat bizonyos szerepet.

A gerinc ízületi gyulladás gyógykezelése – a fájdalmak enyhítése

A gyógykezelés célja elsősorban a fájdalom enyhítése és a gyulladásos folyamatok fékezése. Ennek érdekében leggyakrabban az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentőket alkalmazzák. Ez a gyógykészítmény-csoport enyhíti a fájdalmat és fékezi a gyulladás kifejlődését. A gyulladás kifejlődése kortikoszteroidokkal történő kezeléssel is fékezhető.

Az ízületek mozgékonysága rehabilitáció és gyógyvizes kezelés segítségével is fenntartható.

A gerinc ízületi gyulladás esetében a más ízületi artritiszekre alkalmazott hasonló kezelések javasoltak.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők segítségével történő gyógyszeres kezelés alkalmazható. A gyulladás kifejlődése kortikoszteroidok segítségével fékezhető.

A hagyományos szintetikus betegségmódosító gyulladáscsökkentők (leggyakrabban metotrexát) mellett léteznek továbbí – biológiai és célzott szintetikus betegségmódosító gyógyszerek is (pl. TNF-alfa elleni antitestek, más hatásmechanizmusú biológiai gyógyszerek, célzott szintetikus inhibitorok, stb.). Ezek önállóan vagy mással kombinálva alkalmazhatók.

 • Nem szteroid reuma elleni gyógyszer – a fájdalom, a gyulladásos tünetek és láz ellen ható nem szteroid gyógykészítmény.
 • Kortikoszteroid – gyulladáscsökkentő hatású kortikoid (a mellékvesekéreg sejtjeiből nyert) hormon .
 • Bechterew-kór – krónikus spondylitis

A rehabilitációs és gyógyfürdői kezelések a problémás gerinc ízületek mozgékonyságának elősegítésére, a progresszió fékezésére és a betegség tüneteinek – főként a fájdalom és duzzadtság – enyhítésére szolgálnak.

Egy egész sor metódus kerül alkalmazásraa gyógytornától kezdve a fizikális terápián (masszázs, fürdők, lokális hidegterápia – krioterápia) át egészen a gyógyító elektromos áram, mágneses mező és polarizált fény alkalmazásáig. További lehetőség a sebészeti kezelés is.

A gerinc ízületi gyulladás bizonyos tüneteinek rehabilitációs kezelése keretében jelentős helyet tölt be az alacsony-frekvenciás pulzáló mágnesterápia, amely a páciensnek fájdalomcsillapító, duzzadásgátló és gyógyító hatásával segít, s egyben gyulladásgátló hatást is kifejt.

Nagy előnyt jelentenek az egyéni, otthoni kezelések, melyek a betegnek lehetővé teszik, hogy az intenzív rehabilitációs kezeléseket egészségügyi intézményen kívül, saját otthonában folytathassa.


Az orvosok és más ügyfeleink ezekre az állapotokra és problémákra alkalmazzák a Biomag pulzusterápiát

Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • csökkentett vérellátásra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • duzzadtságra
 • gyulladásra
Az alkalmazás célja
 • fájdalmaira
 • gyulladásra