Térdízületi oszteoartrózis gyógyítása APMM segítségével

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat

P. Nikolakis, J. Kollmitzer, R. Crevenna, C. Bittner, C. B. Erdogmus, J. Nicolakis, University of Vienna, Austria

A pulzáló mágnesterápiát gyakran használják az oszteoartrózis gyógyítására. Térdízületi szimptómás oszteoartrózisban szenvedő betegeknél randomizált, kettős-vak vizsgálatra került sor a pulzáló mágneses mező és a placebo-terápia eredményeinek egybevetése érdekében. A pácienseket összesen 84 órás, egyenként 30 perces – vagy pulzáló mágneses mező általi vagy placebo – kezelésben részesítették. A páciensek otthonukban élvezhették a kezeléseket  hat héten át naponta kétszer. A vizsgálatba 36 beteget vontak be, melyek közül 34-en jutottak el a terápia végéig, 2 pácienst ki kellett a statisztikai felmérésből hagyni, mert nem használták a PMF-et az utasítások szerint. A betegeket két csoportba osztották, az akítv (15) és a placebo (17) csoportba. Hat hét elteltével a mágnesterápiás csoportban a WOMAC Index 84,1-ről (+/- 45,1) 49,7-re (+/- 31,6) csökkent, míg a placebo csoportban 73,7-ről (+/- 43,3) 66,9-re (+/- 52,9) (p=0,03). A szekunder paraméterek a mágnesterápiás csoportban nagyobb mértékben javultak, mint a placebo csoport tagjainál: gyorsjárás során a járás sebessége [+6,0 méter / perc (+1,6 – +10,4) vs. -3,2 (-8,5 – +2,2)], gyorsjárás során a lépéshossz [+6,9 cm (+0,2 – +13,7) vs. -2,9 (-8,8 – +2,9)] a  gyorsulás az izokinetikus dinamométeres erő-vizsgálaton [-7,0 % (-15,2 – +1,3) vs.+10,1 % (-0,3 – +20,6)].

Összefoglalás: A szimptómás térdízületi oszteoartrózis esetén a PMF terápia – legalábbis a páciens normál tevékenységei keretében – képes fékezni az állapotromlást és javítani a térdízület funkcióját.

Térdízületi oszteoartrózis gyógyítása mágnesterápia segítségével – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia térdízületi oszteoartrózisra gyakorolt hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról térdízületi oszteoartrózis esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a térdízületi oszteoartrózis mágnesterápiás kezelését érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve