Szupportív terápia alkartörés esetén

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Alkartörést pozitívan befolyásoló lehetséges gyógymód volt a randomizált, placebo kontrollos vizsgálat tárgya (Cheing et al., 2005), amelynek eredményeit a Journal of Rehabilitation Medicine c. tudományos folyóratban tették közzé. A kutatócsoport – jegesborogatás és a pulzáló mágnesterápia alkalmazása során – igyekezett kontroll-csoport bevonásával meghatározni a legeffektívebb gyógyító eljárást.

A radius disztális részének törése a kézre való esés gyakori következménye. A gyógykezelés célja ilyen esetekben nemcsak a csont helyes forradása, hanem a maximális funkció szövődmény-mentes megőrzése. Ezzel függ össze a fájdalom és az ödéma gyógyítása is, amire sok esetben a gipsz levételét követően kerül sor. A jelen vizsgálat azt tanulmányozta, vajon a pulzáló mágnesterápia bármilyen ötnapos kombinációja jegesborogatás kíréretében képes-e enyhíteni a fájdalmat és az ödémát, valamint elősegíteni a csukló mozgáskészségét.

A 83 pácienst – akiknek 6 hét elteltével levették a gipszét – négy csoportra osztották. Az első csoport jeges borogatás mellett pulzáló mágnesterápiában részesült. Ezzel szemben a második csoport – bár kapott jeges borogatást – csak imitált pulzáló mágnesterápiában részesült. A harmadik csoport csak mágnesterápiás kezeléseket kapott és a negyedik csoportnál – ezzel szemben – csupán imitált mágnesterápiát alkalmaztak. Az eredmények mérésére és az eredeti adatokkal való egybevetésére 1, 3 és 5 nap után került sor.

Az eredmények összesítése alapján az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia – a kontroll-csoport eredményeivel szemben – bizonyította nagymértékű analgetikus és gyógyító hatását. Három nap után mind a jeges borogatással kombinált pulzáló mágnesterápia, mind a pulzáló mágnesterápia önmagában a fájdalmat és az ödémát több, mint 15%-kal csökkentette. Öt nap eltelte után az arány a kombinált pulzáló mágnesterápia esetében már 40%, a jegelés nélküli mágnesterápia esetében pedig 25% volt.

Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágneses mező hatásainak hagyományos gyógymódokkal való kombinációjával tehát sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mivel a pulzáló mágnesterápia még inkább enyhíti a fájdalmat és elősegíti az eltört csukló gyógyulását.

Forrás: Cheing, G. et al. (2005) Ice and pulsed electromagnetic field to reduce pain and swelling after distal radius fractures. Journal of Rehabilitation Medicine (Taylor & Francis Ltd). 37 (6), 372–377.

Jegelés és pulzáló elektromágneses mező a disztális radius fractúrája miatti fájdalom és ödéma enyhítése céljából ke zmírnění bolesti a otoku způsobených zlomeninou distálního radia / Ice and pulsed electromagnetic field to reduce pain and swelling after distal radius fractures

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16287669

Küldje el nekünk az alábbi formanyomtatványt és próbálja ki a szabadalmazott Biomag 3D pulzáló mágnesterápia gyógyhatását.

Tanácsadóink a lehető leghamarabb kapcsolatba lépnek Önnel és testreszabott megoldást javasolnak.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve