Reumatoid artritisz (RA) és az alacsonyfrekvenciás elektromágneses mező analgetikus hatása a kézízületekre

Szerkesztő: | 2019. január 7.

S. Milutinovic, S. Brankovic, Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet, Institut za reumatologiju

A vizsgálat 60 pácienst vizsgált két egyenlő csoportra osztva. Az első csoport – mindkét kézre irányuló – EMP (5 mT, 15 Hz, 30 perc) általi kezelésben részesült Kinesio Tape terápiával kombinálva, míg a másiknál csupán Kinesio Tape terápiát végeztek. A vizsgálatok során a gyógyszeres kezelésen nem változtattak, mindkét csoport hasonló típusú gyógyszert kapott azonos adagolásban, sem egyéb fizioterápiás kezelést nem alkalmaztak. Az RC, MCP és PIP ízületekben érzett fájdalmat vizuális analóg skála (VAS) alapján értékelték ki a terápia kezdetén és tizedik napján. Ami a demográfiai jellemzőket és a Steinbrocker-osztályozás szerinti anatómiai elváltozásokat illeti, a csoportok homogének voltak. Az eredményeket a Wilcoxon-próba alapján értékelték ki. Az első csoportban statisztikailag jelentős fájdalom-enyhülés jelentkezett (p <0,001) az RC esetében 62,3 mm-ről 37,0 mm-re (40,6 %), az MCP esetén 64,4-ről 34,4 mm-re (46,6 %) és a PIP ízületeknél 67,1 mm-ről 40,5 mm-re (39,6 %). A másik csoportban statisztikailag nem enyhült jelentősen a fájdalom, RC – 67,6 mm-ről 59,5 mm-re (11,9 %), ICR – 66,5 mm-ről 60,4 mm-re (9,2 %), míg a PIP ízületek átlagos fájdalom-enyhülése 63,9 mm és 56,0 mm (12,4 %) között volt (p<0,05).

Összefoglalás: A vizsgálat eredményei a reumatoid artritiszes páciensek csuklófájdalmainak enyhülése szempontjából rámutatnak az EMP jelentőségére.

A reumatoid artritisz és a mágnesterápia analgetikus hatása – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia reumatoid artritiszre gyakorolt hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról reumatoid artritisz esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a reumatoid artritisz mágnesterápiás kezelését érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve