Övsömör – herpes zoster

Szerkesztő: | 7. január 2019

Jellemzők: Az övsömör (herpes zoster) fertőző betegség, melynek okozója a varicella-zoster vírus a herpeszvírusok csoportjából. A fertőzés két fázisban zajlik. Az elsődleges fertőzés a gyermekkorra jellemző és bárányhimlőként ismert. Ez a betegség az élet folyamán csak egyszer fordul elő. Az elsődleges fertőzés során a vírus a bőrben lévő szenzoros ideg mentén vándorol a megfelelő ganglionba, ahol megmarad látens fázisban. A vírus replikációját (szaporodását) a sejtimmunitás és hormonális funkciók akadályozzák.

Az övsömör második fázisa a fenti (főként a sejtimmunitás) zavara esetén áll be, amikor a vírus ismét aktiválódik. Eztuán a vírus az ideg mentén a bőrbe jut és vesicularis kiütés fomájában jelenik meg a bőrön, ekkor keletkezik az övsömör. Ennek az állapotnak az indítéka lehet az időskor, a stressz, valamilyan trauma, immunszupresszív vagy citosztatikus terápia, daganatos megbetegedés, immundefekt vagy sugárkezelés. Normál körülmények között ilyen reaktiválásra csak egyszer kerül sor az élet folyamán. A herpes zoster recidiva kivételes, figyelmeztethetnek azonban valamilyen daganatos megbetegedés vagy AIDS esélyére. Az övsömör általában a borda közti idegek mentén jelennek meg a mellkason, valamint az arcon, a háromosztatú ideg első ága tájékán.

Az övsömörrel kapcsolatos szövődmények olyan személyeket veszékyeztetnek, akik gyermekkorban nem estek át a bárányhimlőn és a varicella zoster vírus elsőízben támadja meg szervezetüket, továbbá a másállapotos nők esetében a magzatot veszélyeztethati, ha fertőzött személlyel érintkeznek. Az övsömör (herpes zoster) legveszélyesebb szövődménye a postherpeses neuralgia. Az övsömör gyógykezelése vírusellenes gyógyszer, gyulladáscsökkentő kenőcs, vitaminok, fájdalomcsillapító segítségével történik. A védőoltások elsősorban a súlyos lefolyású betegségek esetén fejtik ki hatásukat.

A mágnesterápia jelentősége övsömör esetén

Az övsömör leginkább hatékony megelőzéseként az immunitás erősítését tudjuk megjelölni. Ennek része lehet a Biomag alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia, amely egyrészt enyhíti a fájdalmat, másrészt gyógyító és regeneráló hatást fejt ki és általában véve serkenti a védekezőképességet.

A mágnesterápia alkalmazása övsömör esetén

Övsömör esetén a heveny stádiumban naponta többször 4 – 6 Hz-es fájdalomcsillapító frekvenciákat, a lábadozás időszakában pedig 50-81 Hz-es stimuláló kezelést javasolunk. A fájdalmas kiütéseket lokálisan, a gerinc tájékát lapos applikátor segítségével kezeljük.

A mágnesterápia és az övsömör – az Önök kérdései

Szeretne többet megtudni a mágnesterápia alkalmazásáról övsömör esetén? Értesítsen minket!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk az övsömör esetén alkalmazandó mágnesterápiát érintő kérdéseire.

Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.