Tinnitus (fülzúgás, fülcsengés), nagyothallás és vertigo (szédülés) – ezek a Meniere-kór alaptünetei.

A betegség oka a belsőfül egyensúlyérzékelő szerveinél keresendő, melyekben folyadék (endolympha) gyülemlik fel. Elsődleges tünete a szédülési rohamok, amelyek meglehetősen változékonyak, s a rohamokat gyakran aura (a roham előérzete) előzi meg. A további két tünet, a tinnitus és a hallás romlása, rendszerint egyoldali.

A tinnitus (fülzúgás vagy fülcsengés) lehet tartós vagy jelentkezhet időközönként is. A hallás a betegség folyamán egyre romlik és javulásra már nem lehet számítani. Kauzális gyógykezelésről nem tudunk beszámolni.

Roham idején szédülést csökkentő, valamint olyan gyógyszereket szokás alkalmazni, amelyek módosítják az endolympha összetételét és mennyiségét. A létező lehetőségek kiaknázását követően sebészeti beavatkozásra kerül sor.

A Meniere-jelenség esetében a klinikai tünetek azonosak, viszont a betegség okai különbözhetnek (pl. hormonzavar, vízanyagcsere-zavar, vitaminhiány, toxicitás, nyaki gerinc problémák, baleset  utáni állapot, stb.).

A fülzúgás a Meniere-kór részeként vagy attól függetlenül is megjelenhet. A háttérben mindig a belsőfül keringési zavarai és rossz vérellátása áll. Ezért irányul a gyógykezelés is az oxigén- és tápanyagdús vérellátás javítására. Amennyiben az elváltozás illetve a károsodás tartós – a gyógykezelés hatása minimális.

A belső fül-nyaki eredetű problémák a nyaki gerincnek –  a kisagy vertebrális (csigolya) artériák nyomásából eredő vérellátási zavaraival kapcsolatos – blokkja során keletkeznek. Szédülési rohamok lépnek fel, melyek függenek a fejtartástól.

Olvassa el az alábbi klinikai tanulmányok eredményeit, amelyek a pulzáló mágnesterápia hatását bizonyítják ezen betegség gyógyítása során.


Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.