Az izmoknak a jó működéshez oxigénre van szüksége, az izmok működőképességét glikogén energia-készlete határozza meg. Olyan megterhelésnél, ahol az oxigén-igény nagyobb, mint amiről a szervezet gondoskodni tud, a munkát végző izomszövet áttér az anaerob energia-bevitelre.

Ekkor tejsav túltermelés és metabolikus acidózis lép fel, mely tovább fokozódik. A tejsav csökkenti a zsírtartalékok felhasználását és elősegíti a glikogénnek – mint energiaforrásnak – nagyobb mértékű érvényesítését. Ilyenkor szokott sor kerülni a glikogén-tartalék kritikus mértékű csökkenésére és – elsősorban a központi idegrendszerben – a hipoglikémia bekövetkezésére. Ennek eredménye pedig az – ATP és PC termelés csökkenését eredményező – elégtelen glikolízis.

Az acidózis gyengíti az izom potenciál keletkezésének és vezetésének feltételeit és rontja az izomzat kontraktilitását. Ilyenkor fiziológiai izomfáradtságról beszélünk, amely teherként nehezedik ránk, gyengeség, esetleg fájdalom lép fel vagy a vázizomzat merevségének érzetét kelti.

A fáradt, kimerült izmok stresszre és görcsre hajlamosak. Izomfáradtság során az izomerő csökkenése is felszínre kerül, a mozgás gyorsasága és finom koordinációja elvész.

Az ismételt mozgásműveletek során, amikor a szünetek nem elegendőek a teljes regenerálódáshoz, bekövetkezik a heveny kóros fáradtság (Máček, Vávra), mely az elégtelen vérellátás miatt halállal is végződhet; a krónikus kóros fáradtság esetén pedig az izomrostok redukálódása, atrófiája következhet be, melyek helyébe a kőtőszövet lép.

Olvassa el az alábbi klinikai tanulmányok eredményeit, amelyek az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia hatásfokát bizonyítják ezen betegség gyógyítása során.


Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.