Izomfáradtság

Szerkesztő: | 2020. november 10.

Gyakran merevednek az izmai? Gyengeséget és fájdalmat érez a kezében vagy a lábában? A kemény edzések vagy a nehéz fizikai munka okozhat izomfáradtságot. Ilyenkor az izomerő csökken, a mozdulatok és a finom motorikus képességek lelassulnak. Itt a pihenés és regenerálódás ideje.

Svalová únava – popis diagnózy
Kép: Izomfáradtság

Ön izomfáradtságra keres megoldást?

Szeretne megszabadulni a problémáitól?

Az izomfáradtság leírása és keletkezésének okai

Az izmok edzés vagy nehéz fizikai munka utáni, illetve kimerültség során érzett fáradtságáról van szó.

Az izmok fáradtságát teherként, gyengeségként, fájdalomként, esetleg a vázizomzat merevségeként élhetjük meg. Többnyire a lábakon és kezeken jelentkezik. Az izomerő csökken, a mozdulatok és finom motorikus képességek lelassulnak. A kimerült izmok stresszbe és görcsbe hajlanak.

A fáradtság korlátozza az egyéb fizikai aktivitást és a nem elégséges regeneráció mikrotraumákhoz és krónikus károsodáshoz vezet. Fontos, hogy a fenti figyelmeztető jeleket ne becsüljük alá!

Ismételt mozgási tevékenység során, amikor a szünetek nem elegendőek ahhoz, hogy teljes regeneráció történjen, akut kóros fáradtság lép fel, amely akár úgy is végződhet, hogy a vérkeringés felmondja a szolgálatot.

A krónikus kóros fáradtság azon izomrostok elvékonyodásához és atrófiájához vezethet, melyeket kötőszövet helyettesít.

Hogyan jön létre az izomfáradtság?

Az izmoknak a jó működéshez oxigénre és glikogén energiakészletre van szüksége.

Az aerob megterhelés intenzitásának növelése esetén, ahol az oxigén-igény nagyobb, mint amiről a keringési rendszer gondoskodni tud, a munkát végző izomszövet áttér az energia-bevitel anaerob módjára. Ekkor laktát (tejsav) túltermelés lép fel és metabolikus acidózis (erős elsavasodás) alakul ki.

További terheléssel a helyzet romlik, a glikogént – mint energiaforrást – a fehérjék pótolják, és az elégtelen oxigénpótlás miatt még több laktát keletkezik. Az acidózis akadályozza az izompotenciálok létrejöttének és továbbításának feltételeit, valamint csökkenti az izomzat összehúzódó képességét.

Az izomfáradtság kezelése – szabaduljon meg a problémától

Igen fontos, hogy az izomfáradtság tüneteire okosan reagáljunk az edzések általi terhelés csökkentésével, elegendő pihenés beiktatásával, ami felváltja az edzési fázist.

A passzív pihenés (alvás, masszázs, fürdő, szauna) aerob típusú (oxigénbevitellel járó) terhelés alkalmazható. Ilyenkor fontos a nagyobb szénhidrát-bevitel.

Az anaerob típusú (oxigén jelenléte nélküli) terhelésnél nagy jelentősége van az aktív pihenésnek, ilyen pl. a vízben végzett torna vagy a kiegészítő sportok. A fentiek ugyanis biztosítják a kijutó gázok gyorsabb kimosódását.

Az izomfájdalomra és -fáradtságra használhatunk gyógyszertárban beszerezhető kenőcsöt és gélt, de magnéziumot vagy D-vitamint tartalmazó készítményeket is.

Javasolt regenerációs módszer a Biomag 3D pulzáló terápiája is. A kezelés azonnali értáguláshoz, az érintett izmokba való megnövelt oxigén- és tápanyag-bevitelhez vezet. Ezen kívül felgyorsítja a savas metabolit-kiválasztást, miközben enyhíti a fájdalmat és görcsoldó hatást fejt ki.

Kiválasztott kifejezések magyarázata:

 • Miopátia – a vázizomzat ernyedtségében megnyilvánuló betegsége.
 • Izomláz – túlterhelés miatti izomfájdalom, melynek során túlzottan megnövekedik a laktát az izmokban és károsodnak az izomrostok.
 • Krónikus fáradtság szindróma (chronic fatigue syndrome, CFS) – egyértelmű ok nélküli teljes kimerültség, leküzdhetetlen fáradtság érzésében megnyilvánuló betegség.
 • Aerob terhelés – oxigénbevitellel járó terhelés, aktivitás.
 • Anaerob terhelés – oxigénbevitel nélküli terhelés, aktivitás.

Hogyan hat a Biomag szabadalmaztatott 3D pulzus terápia?

A Biomag 3D pulzus terápia hatásának alapelve az elektromágneses impulzusok generálása. Ezek az impulzusok a ruhán át és a szövetben mélyre hatolva jutnak a gyógykezelés célzott helyére. Az impulzusok speciálisan kifejlesztett biotropikus paraméterekkel rendelkeznek (pl. frekvencia, forma, intenzitás), hogy minél jobban befolyásolni tudják az adott egészségi problémákat.

Az elektromágneses impulzusok elvén alapuló gyógykezelést általában pulzus mágnesterápiának nevezik (angolul rendszerint a PEMF rövidítés használatos).

A Biomag szabadalmaztatott 3D technológiája ezen felül pontosabb és szakadatlan impulzusformát biztosít, növeli a teljesítményt és lehetővé teszi az impulzusok több oldalról érkező hatását. Így egy teljesen új és egyedülálló orvosi technológia jelent meg a piacon.

Melyek a terápia előnyei izomfáradtság esetén?

 • Segít a fájdalom enyhítésében.
 • Megteremti az izmok regenerálódásának jó metabolikus feltételeit.
 • Hála a könnyű kezelésének, alkalmas az otthoni ápolásban is.
 • Egyszerű megoldásról van szó, így nincs szükség további gyógyszerekre.
 • Nem-invazív kezelés.

A Biomag 3D technológiája és hatásai - MUDr. Peter Bednarčík, CSc. ismertetése

Az impulzusterápia hatásai - tudományos tanulmányok

A pulzáló terápia (PEMF) hatékonyságát izomfáradtság esetében számos vizsgálat támasztja alá. Pl. a dél-koreai Szöulban Hye-Seon Jeon kutatócsoportja által 30 egyetemi hallgatón végzett klinikai vizsgálat igazolja, hogy a pulzáló terápiás kezelések (PEMF) nagymértékben enyhítik az izomláz és merev izomzat megnyilvánulásait. A publikáció tartalma alátámasztja, hogy a Biomag 3D pulzáló terápia segíthet ezeknek a panaszoknak a kezelésében.  A tudományos vizsgálat részletei.

A pulzáló mágneses mező (PEMF) alkalmazásának pozitív hatásait jelentős szaktekintélyek és neves intézmények klinikai vizsgálatai támasztják alá. Ezen klinikai vizsgálatok legújabb jegyzéke ezen az oldalon található. Forduljon hozzánk, szívesen segítünk, hogy könnyebben eligazodjon a szakmai adatokban!

Osztályunkon igen jól tudjuk alkalmazni a pulzáló mágneses mező hatását. Nagyra értékeljük, hogy nemcsak a programok száma alapján tudjuk alkalmazni, hanem magunk is kialakíthatunk programokat. A készülék kisméretű, egyszerűen kezelhető, igen jó teljesítmény mellett.

Prágai Na Bulovce Egyetemi Klinika – Orvosi Rehabilitációs Osztály

A pulzáló mágneses mezős kezeléseket több, mint 10 éve alkalmazzuk gyógyfürdőinkben. A Biomag készülékeket úgy a rehabilitációs, mind a fürdőzéses gyógyítás keretében használjuk. A mágnesterápia kombinálása egyéb rehabilitációs módszerekkel igen előnyös, mivel a mágnesterápia hatásai más módszerek hatásaival összeadódnak (fájdalomcsillapító, ödémagátló, regenerációs és miorelaxációs hatás).

A készülékkel meg vagyunk elégedve, jól kezelhető applikátorokkal is és jók a gyógyítási eredményei. A páciensek visszajelzései pozitívak. Heti kb. 50 alkalommal használjuk

Masaryk Városi Kórház, Jilemnice

A készüléket lábikra fájdalmaim megszüntetése céljából vásároltuk meg, melyek fokozott fizikai terhelés közben jelentkeztek. A gyógyuláshoz egyéb módszereket is alkalmaztam. Állapotom fokozatosan javult, rövidült a rehabilitáció ideje, a fájdalmak eltűntek.

Evžen Kraus, Doksy

Szedem az orvos által előírt gyógyszereket és esténként használom az Önök készülékét - főként a kerti munka során kifejtett nagyobb fizikai megterhelés után. Fáradtság esetén ismételjük a terápiás ciklusokat.

Stanislav Košvanec, Křinec

A Biomag készülékeket sportolóknak ajánlanám. Egyéb rehabilitációs módszerekkel kombinálva a pulzáló mágneses mező nagyon hatékonyan alkalmazható mind a prevenció, mind az aktív sportolással összefüggő problémák terén.

Ludmila Formanová, Čáslav

Információs kiegészítő: A terápia eredményei egyéniek lehetnek és ezért nem mindig felelnek meg az itt közölt tapasztalatokkal.

Az orvosok és ügyfeleink az alábbi betegségek ill. panaszok esetében is alkalmazzák a Biomag pulzáló terápiát:

 • Cukorbetegség
 • Gerincfájdalmak
 • Lábszárfekély
 • Magas vérnyomás
 • Karpális alagút szindróma
 • Ízületi gyulladások
 • További panaszok

 

Foglalja le a Biomag 3D pulzáló terápia kipróbálását – Most akciós áron

A Biomag Medical s.r.o. nevű cég minősített partnerei segítségével lehetővé teszi a Biomag 3D pulzus terápia kipróbálását egész Magyarországon.

A cél az, hogy mindenki megismerkedhessen a készülékkel és a terápiával és személyesen ki tudja próbálni. A szolgáltatás ára általában 70 EUR körül mozog, a legközelebbi Biomag partnertől való távolság szerint.

Használja ki a lehetőséget és próbálja ki a szabadalmaztatott 3D pulzus technológiát saját otthonában vagy a legközelebbi Biomag partnernél! Most térítésmentesen!

Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.