Fáradékonyság a sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeknél és a BEMER pulzáló mágnesterápia hatása

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Randomizált, kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat

J. Piatkowski, M. D., S. Kern, Ph. D. a T. Ziemssen, M. D., The Journal of alternative and comlementary medicine, 2009

A vizsgálat célja: A régebbi tanulmányok az elektromágneses terápia jelentős fáradékonyságra gyakorolt jótékony hatását ecsetelték sclerosis multiplex-ben (SM) szenvedő betegek esetében. A jelen vizsgálat a BEMER SM-re gyakorolt tartós hatásának felmérésére összpontosítja a figyelmet a páciensek fáradékonyságával összefüggésben. Páciensek: 37 javuló-visszaeső MS-es páciens jelentős fáradékonysági tünetekkel. Az intervenció – 12 hétig tartó, napi kétszer 8 perces – BEMER mágneses pólussal végzett kezelésből állt. Eredmény: Elsődleges kritérium az MFIS-ben a gyógykezelés 1. és 12. hete között végbement változás volt. Másodlagos kritériumként pedig az FSS, ADS-L, MSFC és EDSS skálákon végmebent változásokat jelöltük meg. Eredmények: Az aktív kezelésben részesült csoportnál 12 hét elteltével szignifikáns értékkülönbségek kerültek megállapításra (26,84 vs. 36,67, p=0,024). Ezen kívül az aktív kezelésben részesült csoportnál jóval alacsonyabb FSS értékek jelentkeztek, mint a placebo csoportnál (3,5 vs. 4,7, p=0,016). 6 hétig tartó megfigyelés után az MFIS és FSS értékek a két csoport esetében nem különböztek. Az MFIS skálán az aktív kezelésben részesülteknél a fizikai (p = 0,018) és kognitív (p = 0,041) alskálán észrevehető csökkenés állt be, melyre azonban nem került sor a pszichológiai skálán. A BEMER terápiát általában véve jól viselték a páciensek.

Összefoglalás: A kísérleti tanulmány során bizonyítást nyert a BEMER intervenció – sclerosis multiplex-ben szenvedő páciensek fáradékonyságára kifejtett – jótékony hatása. 

A sclerosis multiplex és a mágnesterápia hatása – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia sclerosis multiplex esetén? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról sclerosis multiplex esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a sclerosis multiplex esetén alkalmazandó mágnesterápiát érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve