Az ankkylotizáló spondylitis (Bechterew-kór) és a mágnesterápia

Szerkesztő: | 2019. január 7.

prof. MUDr. Karel Trnavský, DrSc., Artrocentrum, Praha

Az ankkylotizáló spondylitis a gerinc-csigolyák legismertebb és legelterjedtebb gyulladásos megbetegedése. Gyógyításában a gyógyszeres kezelés mellett elsősorban a tornagyakorlatok, a rehabilitáció és a balneológia módszerei dominálnak. A klinikai vizsgálat a rendszeres tornán alapuló rehabilitációs program (első csoport) hatékonyságát vetette össze a mágnesterápiával kiegészített hasonló programmal (második csoport). A három hónapos vizsgálatba 40 beteget vontak be – mindkét csoportban 20-20 fővel. A hagyományos gyógykezelés (első csoport) az ankkylotizáló spondylitis esetén megszokott csoportos – hetente 2 alkalommal végzett – tornagyakorlatokat foglalta magában. Ez 3 hónap alatt tehát 24 alkalmat jelent. Az intenzív terápia (második csoport) heti egyszeri ún. lágy technika és mágnesterápia alkalmazásából állt, azaz a páciensek 3 hónap során 12 mágnesterápiás kezelésben részesültek. Az eredmények kiértékelése a megszokott eljárás és metodológia szerint zajlott, BASDAI és BASF kérdőívek használatával. Bizonyítást nyert, hogy – a lágy technikák és a mágnesterápiát magában foglaló – intenzív terápia hatékonyabb volt, mint a hagyományos gyógykezelés. A mágnesterápia analgetikus hatása az egész eljárás szempontjából szintén igen jelentősnek bizonyult.

Összefoglalás: Az ankkylotizáló spondylitis (Bechterew-kór) gyógykezeléséhez igen javasolt a mágnesterápia – Bechterew esetén alkalmazott – további intenzív gyógymódokkal való kombiinálása.

A Bechterew-kór gyógyítása és a mágnesterápia – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia Bechterew-kórra gyakorolt hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról Bechterew-kór esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a Bechterew-kór mágnesterápiás kezelését érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve