Alsó végtagi ischaemia (vérellátási zavarok)

Szerkesztő: | 2020. április 20.

Ön hidegnek érzi lábait? A lábszárgörcs megállásra kényszeríti járás közben? Annyira romlik a helyzet, hogy a fájdalom nyugalmi állapotban is kínozza? Ön valószínűleg végtagi ischaemiában szenved, amelynek során a szövetek elhalására vagy fekélyek megjelenésére kerülhet sor. Végső stádiumban a végtag amputálásának kockázata is fennáll.

Ischemická choroba dolních končetin
Kép: Alsó végtagi ischaemia (vérellátási zavarok)

Megoldást keres végtagi ischaemiájára?

Szeretne megszabadulni a problémáitól?

A alsó végtagi ischaemia leírása és jelentkezésének okai

Az alsó végtagi ischaemia az artériákat érintő betegség, amikor azok szűkülésére vagy akár elzáródására kerül sor. Végtagi ischaemia esetén a működő izmok és szövetek oxigén- és tápanyagellátása nem elegendő. Ennek következtében számos trófikus elváltozás jelentkezhet, amelyek végtag-amputációba torkollhatnak.

Leggyakoribb oka az ateroszklerózis (érelmeszesedés), a thrombus (vérrög), a Bürger-kór és az artériák simaizmainak összehúzódása.

Az alsó végtagi ischaemia első fázisában a beteg nem észlel semmilyen problémát. Az erek csak kismértékben szűkülnek, és még elegendő a végtagok vérellátása. A betegek csak a hőmérséklet-ingadozásokat bírják nehezen. Hideg időben a betegek gyakrabban panaszkodnak a hideg lábak érzésére.

A betegség második fázisában a tünet a fájdalom. Ezt a fázist az ún. időszakos sántítás jellemzi, amikor a beteg menés közben a fájdalom miatt megáll és pihen, majd a fájdalom csökkenése után folytathatja útját. Már megjelenhetnek trófikus elváltozások.

A végtag állandó fájdalma a harmadik fázist jelenti.

Az utolsó, negyedik fázisban a végtag vérkeringése már kritikus, izomrángás és görcsök jelennek meg. A beteg a szövethalál veszélyének van kitéve, amely először a végtag perifériás részein nyilvánul meg.

Az alsó végtagi ischaemia kialakulásának fő kockázati tényezői:

 • dohányzás,
 • mozgáshiány,
 • magasabb életkor,
 • lelki stressz,
 • elhízás,
 • koleszterin,
 • magas vérnyomás,
 • cukorbetegség és mások.

Az alsó végtagi ischaemia kezelése – a fájdalom enyhítése

A betegség szakorvosi érvizsgálatot és a kezelés időben történő megkezdését igényli az ischaemia stádiumának és lokalizációjának megfelelően. A cél a véráram javítása az artériákban és a végtag megőrzése.

Fontos az életmód-változtatás és a kockázati tényezők kiküszöbölése (a dohányzás elhagyása, a stressz kiküszöbölése, a súlycsökkentés, a cukorbetegség kezelése).

A gyógyszeres kezelés célja a vérlemezkék összetapadásának és a vérrögök képződésének korlátozása (thrombocytagátló kezelés). Egyes készítmények – értágító hatásukkal (vazodilatációs kezelés) – közvetlenül hatnak az artériákra.

Nagy jelentőséggel bír a rendszeres testmozgás és rehabilitáció.

Akut végtagi ischaemia esetén a végtag immobilizációja, bekötése, alápárnázása, heparin és fájdalomcsillapítók beadása és a beteg megnyugtatása szükséges.

A végleges megoldás az angiográfia vagy a duplex szonográfia, mely módszerek az érsebészet keretében a további eljárás meghatározására szolgálnak.

Defektes végtagnál a sebgyógyulás eszközei kerülnek bevetésre, mint például az ún. nedves sebkezelés, vagy a 3D pulzáló terápia mint fizikoterápia, illetve ultrahangos kezelés.

 A Biomag 3D pulzáló terápia elősegíti az alsó végtagi ischaemia következményeinek kiküszöbölését.

Kiválasztott kifejezések magyarázata:

 • Trófikus változások – a bőr elváltozásai (a bőr szárazabb, hidegebb, hámlik, bőrdefektek jelentkeznek, szőrzethullás lép fel,..).
 • Bürger-kór – a felső vagy alsó végtagok artériáinak és vénáinak gyulladásával járó betegség (főleg dohányosoknál).
 • Vazokonstrikció, azaz érszűkület – olyan folyamat, amikor az erek – elsősorban az artériák és vénák – összehúzódására kerül sor.
 • Angiográfia – képalkotó módszer a vérerek vizsgálatára.
 • Ateroszklerózis – érelmeszesedés az artéria falain történő zsírlerakódás következtében.
 • Duplex szonográfia – a szív vagy az erek ultrahangos képalkotása a véráramlás sebességének Doppler-módon történő megjelenítésével.
 • Klaudikáció – időszakos sántítás, amely járás közben fellépő heves bénító fájdalom következtében lép fel, és kis pihenő után elmúlik.
 • Nedves sebkezelés – az optimális nedvesség fenntartásának elvén alapuló sebkötési módszer.

Hogyan hat a Biomag szabadalmaztatott 3D pulzus terápia?

A Biomag 3D pulzus terápia hatásának alapelve az elektromágneses impulzusok generálása. Ezek az impulzusok a ruhán át és a szövetben mélyre hatolva jutnak a gyógykezelés célzott helyére. Az impulzusok speciálisan kifejlesztett biotropikus paraméterekkel rendelkeznek (pl. frekvencia, forma, intenzitás), hogy minél jobban befolyásolni tudják az adott egészségi problémákat.

Az elektromágneses impulzusok elvén alapuló gyógykezelést általában pulzus mágnesterápiának nevezik (angolul rendszerint a PEMF rövidítés használatos).

A Biomag szabadalmaztatott 3D technológiája ezen felül pontosabb és szakadatlan impulzusformát biztosít, növeli a teljesítményt és lehetővé teszi az impulzusok több oldalról érkező hatását. Így egy teljesen új és egyedülálló orvosi technológia jelent meg a piacon.

Melyek a végtag ischaemiára irányuló terápia előnyei? 

 • Értágító hatást fejt ki.
 • Az érintett szövetekben serkenti az oxigéndús vér és a tápanyagok mikrocirkulációját.
 • Helyileg jobb anyagcsere-feltételeket teremt.
 • Hála a könnyű kezelésének, alkalmas az otthoni ápolásban is.
 • Egyszerű megoldásról van szó, így nincs szükség további gyógyszerekre.
 • Nem-invazív kezelés.

A Biomag 3D technológiája és hatásai - MUDr. Peter Bednarčík, CSc. ismertetése

Az impulzusterápia hatásai - tudományos tanulmányok

A pulzáló terápia (PEMF) hatékonyságát végtagi ischaemia esetében számos vizsgálat támasztja alá. Például a kínai Nanping 92. Kórház Belgyógyászati Osztályán Y. Pan kutatócsoportja (2013) által végzett klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy az alsó végtagok akut ischaemiája esetén a pulzáló terápia (PEMF) javítja a vérkeringést és az új véráramok képződését. Ebből következik, hogy a Biomag 3D pulzáló terápia elősegíti az ischaemiás végtagkárosodásban szenvedő betegek gyógyulását. A tudományos vizsgálat részletei.

A pulzáló mágneses mező (PEMF) alkalmazásának pozitív hatásait jelentős szaktekintélyek és neves intézmények klinikai vizsgálatai támasztják alá. Ezen klinikai vizsgálatok legújabb jegyzéke ezen az oldalon található. Forduljon hozzánk, szívesen segítünk, hogy könnyebben eligazodjon a szakmai adatokban!

Osztályunkon igen jól tudjuk alkalmazni a pulzáló mágneses mező hatását. Nagyra értékeljük, hogy nemcsak a programok száma alapján tudjuk alkalmazni, hanem magunk is kialakíthatunk programokat. A készülék kisméretű, egyszerűen kezelhető, igen jó teljesítmény mellett.

Prágai Na Bulovce Egyetemi Klinika – Orvosi Rehabilitációs Osztály

A pulzáló mágneses mezős kezeléseket több, mint 10 éve alkalmazzuk gyógyfürdőinkben. A Biomag készülékeket úgy a rehabilitációs, mind a fürdőzéses gyógyítás keretében használjuk. A mágnesterápia kombinálása egyéb rehabilitációs módszerekkel igen előnyös, mivel a mágnesterápia hatásai más módszerek hatásaival összeadódnak (fájdalomcsillapító, ödémagátló, regenerációs és miorelaxációs hatás).

A készülékkel meg vagyunk elégedve, jól kezelhető applikátorokkal is és jók a gyógyítási eredményei. A páciensek visszajelzései pozitívak. Heti kb. 50 alkalommal használjuk

Masaryk Városi Kórház, Jilemnice

Akinek rossz a vérkeringés a lábában, tegye az applikátort a lábikrája és talpa alá, hihetetlenül javítja a vérellátást.

Rudolf Blaščok, Stará Bělá

Alsó végtagjaink vérellátása rossz és fájnak lábikráink. Érzem, hogy a mágnesterápia jót tesz. Mágnesezem az ivóvizet is és a puha gyümölcsöt. A készülék kezünk ügyében van, bármikor tudjuk használni.

Danuše Sobotková

Információs kiegészítő: A terápia eredményei egyéniek lehetnek és ezért nem mindig felelnek meg az itt közölt tapasztalatokkal.

Az orvosok és ügyfeleink az alábbi betegségek ill. panaszok esetében is alkalmazzák a Biomag pulzáló terápiát:

 • Cukorbetegség
 • Gerincfájdalmak
 • Lábszárfekély
 • Magas vérnyomás
 • Karpális alagút szindróma
 • Ízületi gyulladások
 • További panaszok

 

Foglalja le a Biomag 3D pulzáló terápia kipróbálását – Most akciós áron

A Biomag Medical s.r.o. nevű cég minősített partnerei segítségével lehetővé teszi a Biomag 3D pulzus terápia kipróbálását egész Magyarországon.

A cél az, hogy mindenki megismerkedhessen a készülékkel és a terápiával és személyesen ki tudja próbálni. A szolgáltatás ára általában 70 EUR körül mozog, a legközelebbi Biomag partnertől való távolság szerint.

Használja ki a lehetőséget és próbálja ki a szabadalmaztatott 3D pulzus technológiát saját otthonában vagy a legközelebbi Biomag partnernél! Most térítésmentesen!

Zákazník

A * -gal jelölt tételek kitöltése kötelező.

reCAPTCHA
Személyes adatok feldolgozása.A személyes adatok feldolgozásáról tájékoztató kiegészítés itt található.