Ágyéki radiculopathia 100 páciens és nyaki gerinc szindróma 92 páciens esetében

Szerkesztő: | 2020. április 20.

Ágyéki radiculopathia 100 páciens és nyaki gerinc szindróma 92 páciens esetében volt a témája C. Thuile és M. Walzl tanulmányának. Mindannyian (2 héten át, naponta 2 x) 64 Hz-es és 0,01 – 0,03 mT intenzitású alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápiás kezelésben részesültek.

A pulzáló mágnesterápia nemcsak az akut, hanem a krónikus fájdalmakra is jó hatást gyakorol. A krónikus fájdalom tipikus példája a gerinc degeneratív elváltozásai miatt kialakuló idegi kompresszió. A hátfájás és a nyaki gerinc szindróma igen elterjedt betegségek, amelyek nagy pénzkiadással járnak és jelentős orvosi erőfeszítést igényelnek, melynek során a tünetek – elsősorban a fájdalom – gyors csillapítására van szükség.

A jelen klinikai kontroll-vizsgálat során két randomizált csoportban kerültek tesztelésre L5/S1 tájéki, ágyéki radiculopathiás (ideggyök károsodásos) páciensek, valamint ún. nyaki gerinc szindrómás betegek. Ez utóbbi megjelölés a nyaki gerinc sérülésére utal, amikor a fej hirtelen ütközés során kilendül természetes helyzetével ellentétes irányba.

Mind a kontroll-csoport, mind a pulzáló mágnesterápiában részesültek szedtek gyulladás-csökkentő és fájdalomcsillapító szereket (diclofenac és tizanidin).

Ágyéki radiculopathia esetén a fájdalom enyhülése és fájdalommentes mozgás a pulzáló mágnesterápiában részesült csoportnál átlagosan 8,2 napon belül állt be, míg a kontroll-csoportnál erre átlagosan 11,7 napon belül került sor.

A nyaki gerinc szindrómában szenvedő betegeknél a fájdalmat tízfokozatú skálán mérték.

A fejfájás a mágnesterápiában részesült csoportnál átlagosan 4,6-ról 2,1-re csökkent a kontroll-csoporttal ellentétben, ahol 4,2-ről  3,5-re csökkent az érték.

Ugyanakkor a nyakfájás a pulzáló mágnesterápiában részesült pácienseknél 6,3-ról 1,9-re, míg a kontroll-csoportnál 5,3-ról csupán 4,6-ra csökkent.

És végül a váll- és karfájás a pulzáló mágneses mező analgetikus hatását élvező csoportnál átlagosan 2,4-ről 0,8-ra, míg a kontroll-csoportnál 2,8-ról csupán 2,2-re csökkent.

A vizsgálat eredményei bizonyítják, hogy tekintettel a fájdalom enyhítésére – az ágyéki radiculopathia és nyaki gerinc szindróma esetén – a pulzáló  mágnesterápia jelentős és statisztikai szempontból igen nagy potenciállal rendelkezik.

Forrás: Thuile, C. & Walzl, M. (2002) Evaluation of electromagnetic fields in the treatment of pain in patients with lumbar radiculopathy or the whiplash syndrome. NeuroRehabilitation. 17 (1), 63

Az elektromágneses mező megítélése fájdalom-csillapítás szempontjából ágyéki radiculopathiás illetve nyaki gerinc szindrómában szenvedő pácienseknél / Evaluation of electromagnetic fields in treatment of pain in patients with lumbar radiculopathy or the whiplash syndrome

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12016348

Küldje el nekünk az alábbi formanyomtatványt és próbálja ki a szabadalmazott Biomag 3D pulzáló mágnesterápia gyógyhatását.

Tanácsadóink a lehető leghamarabb kapcsolatba lépnek Önnel és testreszabott megoldást javasolnak.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve