A szpaszticitás gyógyítása pulzáló mágneses mezővel sclerosis multiplex esetén

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Kettős-vak, placebo kontrollos vizsgálat

Nielsen J. F., Sinkjaer T., Jakobsen J., Neurologická klinika Fakultní nemocnice v Aarhus, Dánsko

A szpaszticitást megnövekedett izomtónusként illetve passzív izomnyújtás során keletkezett ellenállásként szokás definiálni, mely az izomnyújtás sebességével arányosan fokozódik. Kóroktanilag a szpaszticitás leggyakoribb oka a gerinvelő valamilyen baleset miatti sérülése, vagy létrejöhet valamely degeneratív megbetegedés, pl. sclerosis mlultiplex következményeként is. Az ismétlődő mágneses stimuláció szpaszticitásra gyakorolt hatását mérték fel 38 sclerosis multiplexben szenvedő betegnél a kettős-vak placebo kontrollos vizsgálatban. Az első csoport (n = 21) többszöri mágneses stimulációban részesült, a másik csoport (n = 17) tagjai placebo kezelést kaptak. Mindkét csoport esetében 7 egymást követő napon napi két-két alkalommal végeztek terápiát. A napi aktivitás az aktív csoportban 22 %-kal (p = 0,007) növekedett, a placebo csoportban 29 %-kal (p = 0,004). Az aktív csoportnál a szpaszticitás klinikai javulása következett be, az arány: – 3,3 (+/- 4,7) AU, a placebós csoport javulási aránya: + 0,7 (+/- 2,5) AU (p = 0,003). A stretch reflex szint az aktív csoport esetében: + 4,3° (+/- 7,5°), azaz növekedett, a placebós csoportnál a szint: 3,8° (+/- 9,7°) ,(p = 0,001).

Összefoglalás: A jelen tanulmányban feltüntetett adatok igazolják, hogy a többszöri mágneses stimuláció a sclerosis multiflex esetén antiszpasztikus hatást fejt ki.

A szpaszticitás gyógyítása sclerosis multiplex esetén és a mágnesterápia – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a sclerosis multiplexben szenvedőknél a mágnesterápia szpaszticitásra gyakorolt hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról sclerosis multiplexeben szenvedő betegeknél fellépő szpaszticitás esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a szpaszticitás mágnesterápiás kezelését érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve