Milyen a túl erős és ártalmas mágneses mező?

Szerkesztő: | 2019. június 19.

A nagyon erős mágneses mező nemcsak kockázatos, hanem ártalmas is lehet. Ilyennel általában nem találkozunk, de így is vannak olyan helyzetek és helyek, amelyeket jó elkerülni.

Amennyiben az említett kölcsönhatások adta természetes állapotba erős mágneses mezővel avatkozunk be, szervezetünk is minden valószínűség szerint erős reakcióval válaszol.

Eleinte az a nézet uralkodott, hogy az erős mágneses mező nem ártalmas az emberi szervezetre. Később megmutatkozott, hogy a tartósan arteficiális (mesterséges) környezetben, gyárakban erős mágneses mező jelenlétében (hegesztő berendezés, elektromágneses kemencék) dolgozó személyeknél patológiás változások – pl. hámló, tartósan vöröses bőr, szívritmus-zavar, étvágytalanság, gyengeség, fejfájás, fokozott izzadás, stb. – mennek végbe.

A társadalomban végbemenő iparosítás és elektrifikáció hatására az utóbbi években növekszik a Föld felületi mágneses mezeje is. Az ún. elektromágneses szmogról beszélünk ilyenkor, amelynek oka elsősorban az erőművek és elosztóhálózatok (erősáramú vezetékek) telepítésében keresendő, melyeknek közelében a mágneses mező a legerősebb. Az ilyen mágneses mező természetesen nemcsak az emberre és az állatvilágra, hanem a növényzetre is befolyással van.

Külföldi laboratóriumok vizsgálataiból megtudtuk, hogy a mágneses mező élő szövetekre gyakorolt hatására irányuló – különösen erős, 50 Teslás (a természetben sehol elő nem forduló) mágnesekkel végzett – kísérletek során az élő szövetek elváltozásaira kerül sor, éspedig csaknem minden esetben negatív irányban.

A kísérlet továbbá azt is bizonyította, hogy az élő szövetek már a mágneses mező igen kismértékű változásaira is igen nagy szenzibilitást (érzékenységet) mutattak. Az az általános megállapítás, hogy az élő szervezetekre még pozitív hatással lévő mágneses mező értékének felső határa 1000 Gauss (0,1T), melyet a gyógyászatban csak nagyon ritkán használnak, és csak kísérleti célok érdekében.

A 0,1T-nál magasabb értékek lassítják, csaknem leállítják az anyagcsere-folyamatokat és károsítják a szöveteket.

Az erős mágneses mező – az Önök kérdései

Felkeltették érdeklődését az erős mágneses mezőről szóló információk? Szeretné azt is megtudni, hogyan segíthet a mágnesterápia az Ön problémáin? Forduljon hozzánk bizalommal, szakembereink megválaszolják az Ön kérdéseit.