A Föld mágneses mezeje

Szerkesztő: | 2019. június 19.

A Föld bolygó mágneses mezőt hoz létre. Erre a mágneses mezőre minden élő szervezet reagál. Magnetoszféránk védi is bolygónk felületét a kozmikus sugárzás ellen.

Bolygónk, a Föld mágneses mezeje olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek optimálisak az élet fennmaradása és a fejlődés szempontjából.

Bionyított tény, hogy az élő szervezetek rendelkeznek igen gyenge (bonyolult készülékekkel mérhető) mágneses mezővel, mely folyamatos reakcióban áll a Föld mágneses mezejével. Ezen kölcsönhatásnak fizikai okok miatt az atomok, sejtek, sejt-struktúrák, de az egész szervezet szintjén is kihatással kell lennie. Természetesen gyenge, de gyakorlatilag állandó, időbeli korlát nélküli hatásról van szó. Mivel azonban nem rendelkezünk olyan megfelelő specifikus receptorokkal, mint amilyen pl. a hanghullámokat felfogó hallószervünk, a mágneses mező létét (hatását) közvetlenül nem tudatosítjuk.

A Föld mágneses mezeje és az élet fenntartása

A Föld mágnesessége hozzávetőleg 0,047 mT értékkel bír. A mágneses tevékenység ingadozásai és ciklikus váltakozásai határozzák meg a biológiai ciklusokat (napok, hónapok, évek…). Leegyszerűsítve, öt olyan ismert életfenntartó területet tudunk felsorolni, amelynek feltétele a magnetizmus:

  • az élő anyag legkisebb részecskéi szintjén végbemenő elektrokémiai műveletek rendje és mechanizmusa,
  • kozmikus sugárzások elleni védelem, amelyek egyébként elpusztítanák az életet,
  • gravitáció,
  • időciklusok,
  • térbeli orientáció, melynek feltétele a Föld mágneses mezeje.

A Föld mágneses mezeje – az Önök kérdései

Felkeltették érdeklődését a Föld mágneses mezejéről szóló információk? Szeretné megtudni, hogyan segíthet a mágnesterápia az Ön problémáin? Forduljon hozzánk bizalommal, szakembereink megválaszolják az Ön kérdéseit.