Az alacsony frekvenciájú pulzáló mágnesterápia alapvető hatásai

Szerkesztő: | 2019. július 9.

A pulzáló mágnesterápia hatása néhány alapvető effektusra osztható. Ezek az effektusok a gyógykezelés hatásossága szempontjából kulcsfontosságúak.

Analgetikus (fájdalomcsillapító) hatás

Áramlások az Idegszálakban
Áramlások az Idegszálakban

Az alacsony frekvenciájú impulzusmágneses terápia (PEMF) – az elektromágneses indukciónak köszönhetően – az idegszálakban elektromos áramlás létrejöttét feltételezi. Ez az indukált elektromos áramlás leblokkolja a fájdalom helyéről a gerincvelőn át egészen az agyközpontokig haladó fájdalomérzetet. A fenti és néhány más mechanizmus következtében a fájdalom csökkentése valósul meg. Az ilyen további mechanizmusok sorába tartozik a megnövekedett endorfin-termelés, valamint a gyulladás- és ödémagátló hatás is. Érvényesíthető továbbá a miorelaxációs mechanizmus, ami az izomtónus (feszültség) feloldását jelenti.

A fokozott endorfin-termelés és a kálcium-ionok sejthártyán történő átjutásának szabályozása szintén hozzájárul a vérerek tágulásához, a fájdalomenyhítő hatáshoz és az elernyedéshez.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alkalmazását követően bizonyítást nyert a laktát dehidrogenáz fokozott aktivitása az izomzatban. A laktát dehidrogenáz elősegíti a tejsav lebomlását, amely provokálja az idegreceptorokat és fájdalmat okoz.

Példák a fájdalomcsillapító hatás kihasználására:

Értágító hatás (vérkeringés serkentése)

A vér eritrociták keringése
A vér eritrociták keringése

A helyesen beállított paraméterű pulzáló mágnesterápia (az angolban rendszerint a PEMF rövidítést használják) a vérben oxigént szállító eritrociták ún. pénztekercs-képződése illetve összetapadása ellen hat. A kapott hatás az egyes eritrociták ismételt diszperziója, ezáltal növelve az oxigén-lekötő felületet. Így a megfelelő pulzáló mágneses mezőn áthaladó vér jobb oxigénfelvevő és az oxigént szövetekbe továbbító képességet mutat.

A pulzáló mágneses mező (PEMF) hatására a paraszimpatikus idegek aktiválására és a Ca2+ ionok visszaáramlására kerül sor, ami az erek izomzatának (főként a prekapilláris záróizmoknak) az elernyedéséhez, majd az erek tágulásához vezet.

Az alacsony-frekvenciás pulzáló mágneses mező (PEMF) alkalmazása pozitív töltéssel befolyásolja a vörös vérsejtek polarizációját. A vörös vérsejtek polarizációja hatással van a vékony erek, a kis verőerek és hajszálerek (kapilláriák) izomtónusára. Így a véráram bővül (vasodilatáció és jobb mikrocirkuláció) és tökéletessé válik  a szövetek ellátása oxigéndús vérrel és tápanyagokkal. A jobb mikrocirkuláció hozzájárul a mérgező anyagok és metabolitok szövetekből való gyorsabb elvezetéséhez.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) továbbá jelentősen növeli az oxigén parciális nyomását és befolyásolja a vérsejtek plaszticitását, azaz rugalmasságát. A rugalmasabb vérsejtek ezután könnyebben áramlanak a véráramban. E módszer hosszútávú alkalmazása elősegíti a neovaszkularizációt, azaz az új erek gyorsabb létrejöttét is.

Ugyanakkor a pulzáló mágnesterápia (PEMF) hatására csökken a vérrögök (trombus) képződése.

Példák értágító hatásra:

Méregtelenítő (tisztító) hatás

Az emberi sejt felépítése
Az emberi sejt felépítése

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) egyenletesen halad át az emberi szöveten, s így – mint a nem sok ilyen módszer egyike – hat a belső gyulladások helyén is.

Ahol a pulzáló mágnesterápiát (PEMF) alkalmazzák, ott az minden sejtet befolyásol, amelyekben gyenge elektromos áramlásokat kelt. Az így keltett elektromos áramlások következtében változnak a sejtek felületi potenciáljai és a sejthártyák áteresztőképessége is módosul. Mindez serkenti a sejtek fokozott anyagcseréjét, valamint vér- és oxigénellátását. Minden méregtelenítő folyamat alapja éppen a jobb tápanyagellátás és az anyagcsere végtermékek hatékonyabb elvezetése a szövetekből.

A szervezet első számú méregtelenítő szerve a máj, ezért javasolt a pulzáló mágnesterápiát (PEMF) éppen a májon alkalmazni.  A máj működését elősegíti a megfelelő mértékű hidratálás is, amihez jól alkalmazhatók az ún. magnetizáló folyadékok. Olyan folyamatról van szó, amikor a pulzáló mágneses mező hatására a víz szerkezetének megváltozására kerül sor. Az ilyen víz jobban köti az oxigén-molekulákat és lágyabb, ezért jobban felbontja és elvezeti az anyagcsere végtermékeit és más metabolitokat.

Példák a méregtelenítő hatás hasznosítására:

Ödéma- ill. duzzadásgátló hatás

Vérkeringési zavar
Vérkeringési zavar

Az ödémát a kapilláris szintű vérkeringési zavarok okozzák, amit a sejtek közötti folyadék felgyülemlése kísér.

A pulzáló mágnesterápia alkalmazása befolyásolja az ödémák első számú okozóit – a hajszálerekben (a test legkisebb vérereiben) lévő vérnyomást, a folyadékok szövetből való távozási zavarait és a hajszálerek falainak esetleges fokozott vízáteresztő képességét.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) ödémagátló hatásánál fontos szerepet játszik a jobb perfúzió, azaz a szövetek közötti jobb áramlás.

Az anyagcsere pulzáló mágnesterápiás (PEMF) kezelést követő élénkülése elősegíti az ödéma gyorsabb felszívódását, s egyúttal az adott területen jelentős gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatás jelentkezik.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) ödémagátló hatása az értágító és regenerációs effektusok kombinációjából ered és elengedhetetlen része a gyógyulási folyamatnak.

Példák ödémagátló hatás hasznosítására:

Miorelaxációs (görcsoldó, összehúzódás elleni) hatás

Az izom szerkezete
Az izom szerkezete

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) hatására felgyorsul a savas metabolitok kiválasztása, melyek az izmokban és a krónikus gyulladások helyein fájdalmas irritációt okoztak.

Ezen anyagcsere végtermékek kiválasztása a jobb perfúziónak (szöveten belüli áramlás) és a laktát dehidrogenáz enzim fokozott aktivitásának köszönhető, ami elősegíti a tejsav-kiválasztást.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alkalmazása jelentősen csökkenti az izmok összehúzódásait (görcsöket). A terápia csökkenti a radikuláris (gyöki) érzékenységet is, amely gyakran okoz zsibbadást, valamint pulzáló vagy égető érzést.

Mivel a pulzáló mágnesterápia (PEMF) enyhíti a fájdalmat, módosulnak a szervezet reflexiós változásai. A szervezet ezen reflexeinek változásai révén feloldódnak az izomfeszültségek ill. összehúzódások és görcsök. Ennek az oldódásnak további fájdalomenyhülés az eredménye.

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alkalmazása tehát a vázizomzat feloldódásához és jobb mozgékonysághoz vezet. A mozgékonyság javulása pedig a terápia bővítését teszi lehetővé, pl. egy könnyedebb rehabilitációs torna formájában.

Példák a miorelaxációs hatás hasznosítására:

Gyógyító és regeneráló hatás

Az emberi sejthártya
Az emberi sejthártya

A pulzáló mágnesterápia (PEMF) csontokra és lágy szövetekre gyakorolt gyógyító és regeneráló hatása a sejthártya nem specifikus ingerlésével magyarázható.  A sejthártyán az anyagcsere-láncolat aktiválására kerül sor, melynek kulcspontja a cAMP és cGMP arányváltozása, azaz a ciklikus adenozin-monofoszfát és a ciklikus guanozin-monofoszfát közötti arányának változása.

A csontok kezelése során keletkező regeneráló hatás nyomán az oszteoklasztok fokozott aktiválására kerül sor, ami a csontszövet megújulásának folyamatát indítja el. A pulzáló mágnesterápia (PEMF) igen felgyorsítja a gyógyulást, aktiválja az új szövet létrejöttét és növeli a parathormonra való érzékenységet, amely egyebek mellett segít ellenőrizni a test kalcium-szintjét is.

A szövetek jobb vérkeringése és oxigén-telítettsége a szövetekben felgyorsítja a gyulladás kiküszöbölését, ugyanakkor növeli az esélyt az esetleges antibiotikumos kezelés hatékonyságára.

Jelentősen felgyorsul a károsult perifériás idegek gyógyulása is és a neurofibrillumok (neuronszálak) gyorsabb regenerálódására, valamint a központi axonok (sejtekből kinyúló szálak) gyorsabb növekedésére kerül sor.

Példák a gyógyító és regeneráló hatás hasznosítására: