A krónikus prosztatagyulladás és az APMM

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Navrátil P., Novák I., Šístek R., Urologická klinika v Hradci Králové

A krónikus prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb urológiai probléma. A betegségben a fiatal- és középkorú férfiak kb. 10–15 %-a szenved. A lefolytatott vizsgálatba 21 – 42-től 86 éves – krónikus prosztatagyulladásos pácienst vontak be. A kezelési terv az egyéb gyulladásos megbetegedésekre vonatkozó tapasztalatokból indult ki (a használt frekvenciák fokozatos csökkentése). Az egyes kezelések 30 percig tartottak, 24 Hz frekvencián. Az értékelés az alábbi kritériumok szerint történt: a szubjektív eredmények felmérését az Amerikai Urológiai Asszociáció (AUA) kérdőívei segítségével végezték, ezen kívül egybevetették a laboratóriumi leleteket: vérkép, ásványi anyagok  (Na+, K+ Cl-) plazma-koncentrációja, kreatinin, urea, PSA enzim-aktivitás, foszfatázák, mikrobiális sperma-kultiváció illetve prosztata-váladék vizsgálatával. Végeztek műszeres vizsgálatokat is (uroflowmetria és ultrahangos prosztata-vizsgálat). A vizsgálatokat a terápiát megelőzően, 10 kezelés után, majd a mágnesterápiát követő 3-4 hónap elteltével folytatták le. A statisztikai elemzéseket az alábbi programok segítségével vitték véghez: StatSoft, Tulsa, OK, Friedman ANOVA. Azon 6 beteg közül, akiknél az uroflowmetriás kivizsgálás már patológiás értékeket mutatott, ötnél javulás állt be. Azon 13 páciens közül, akik bakteriális kultivációja pozitív volt és akiknél egyúttal antibiotikumos gyógykezelést is bevezettek, 8 esetben eltűntek a baktériumok (a szakirodalom már számos esetben rámutatott a mágneses mező és az antibiotikumok kombinációjának fokozott hatására). A mágnesterápiát ezen megbetegedés esetében elsősorban analgetikus hatása miatt alkalmazzák, de szemmel láthatóan pozitív befolyást gyakorol a krónikus gyulladás lefolyására is, ami már bizonyításra került egyéb – főként reumás – gyulladásos megbetegedéseknél is.

Összefoglalás: A krónikus prosztatagyulladásban szenvedő betegeknél a mágnesterápia rendkívül jótékony hatást fejtett ki, továbbá szexuális diszfunkció esetében is meglehetősen pozitív visszhangot keltett.

A krónikus prosztatagyulladás és a mágnesterápia – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia krónikus prosztatagyulladásra gyakorolt hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról krónikus prosztatagyulladás esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk a krónikus prosztatagyulladás mágnesterápiás kezelését érintő kérdéseire.

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve