A fej- és gerincvelő-sérüléses (SCI) pácienseknél fellépő heterotópiás osszifikáció

Szerkesztő: | 2019. január 7.

Az alacsonyfrekvcenciás pulzáló mágnesterápia hatása mint profilaxis

A. Durovic, D. Miljkovic, Z. Brdareski, A. Plavšic, M. Jevtic, Military Medical Academy, Belgrade, Serbia, Tor Vergata University, Rome, Italy

A heterotópiás osszifikáció (HO) a fej- és gerincvelő-sérülés (SCI) esetén felmerülő jelentős szövődmény. Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia (PLIMF) a fájdalom, illetve a gyulladás helyén javítja a vérellátást, több oxigént juttat az érintett helyre és elősegíti a toxikus anyagok eltávolítását. A jelen vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék a PLIMF HO-val kapcsolatos profilaktikus hatását SCI-ben szenvedő pácienseknél. A vizsgálatba 29 traumás SCI-s pácienst vontak be. A pácienseket véletlenszerűen sorolták a kísérleti (n = 14) és a kontroll-csoportba (n = 15). A kísérleti csoport páciensei (torna és mozgás-terápia mellett) PLIMF-ben részesültek, amely az alábbi paraméterekkel rendelkezett: indukció – 10 mT, frekvencia – 25 Hz és a kezelés ideje – 30 perc.

A kezeléseket a sérülést követő hetedik héten kezdték meg és négy hétig tartottak. A HO meglétét vagy hiányát a páciens csípője körül röntgen segítségével ellenőrizték és a Brooker klasification szerint sorolták be. A funkciós képességet és a motorikus sérüléseket a FIM, a Barthel index és az ASIA segítségével értékelték. A statisztikai elemzés a Kolmogorov- Smirnov tesztet, a Shapiro-Wilk tesztet, a Mann Whitney exakt tesztet, a Wilcoxon rank tesztet és a Fischer exakt tesztet foglalta magában. A statisztikai értelmezést úgy állították be, hogy p<0,05 érvényesüljön. Eredmények: A vizsgálat befejezésekor a kísérleti csoport egyetlen páciensénél sem találtak HO-t. A kontroll-csoportban öt páciensnél (33,3 %) fedeztek fel HO-t. A terápia befejezése után a kísérleti csoport nagyobb része (57,14 %) ASIA-A besorolás helyett ASIA-B besorolást kapott.

Összefoglalás: Az alacsonyfrekvenciás pulzáló mágnesterápia a traumás SCI-vel rendelkező pácienseknél hasznos a HO-val kapcsolatos prevenció szempontjából.

A fej- és gerincvelő-sérüléses pácienseknél fellépő heterotópiás osszifikáció és a mágnesterápia – az Önök kérdései

Felkeltette érdeklődését a mágnesterápia heterotópiás osszifikáció esetén kifejtett pozitív hatása? Szeretne többet megtudni a mágnesterápia használatáról a heterotópiás osszifikáció esetén? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Forduljon hozzánk bizalommal, válaszolunk heterotópiás osszifikáció esetén alkalmazandó mágnesterápiát érintő

Tudjon meg többet a mágneses terépiáról: A pulzáló mágnesterápia (PEMF) alapelve